Навигационна пътека

За и против по-високите цели за емисиите - 27/05/2010

Кълба дим над фабрика © ЕС

Проучване сочи, че разходите за борба с глобалното затопляне са по-ниски днес, отколкото през 2008 г., когато ЕС прие своите цели за намаляване на парниковите емисии.

Преди разговорите за климата в ООН през следващата седмица ЕС публикува проучване English за изпълнимостта на едно по-значително намаляване на емисиите на парникови газове.

Съюзът вече е поел ангажимент да намали емисиите си с поне 20 % спрямо нивата от 1990 г. до 2020 г. На конференцията на ООН за климата в Копенхаген ЕС обеща да ги намали дори с 30 %, ако други големи държави замърсители направят същото. Тъй като до момента не е постигнато споразумение, министрите на околната среда поискаха от Комисията да проучи осъществимостта на подобна инициатива, ако Съюзът я предприеме сам. Резултатите бяха представени от Кони Хедегор, комисар за действията по климата.

Според проучването целта от 30 % ще струва 81 млрд. евро на година на страните от ЕС, взети заедно, или 0,54 % от общия им БВП. Това е с 33 млрд. евро годишно повече от цената на целта от 20 % днес, но само с 11 млрд. евро повече от цената й през 2008 г.

По-ниската цена се дължи на спада в търсенето на енергия по време на рецесията и покачването на цените на петрола, които понижиха цената на правото да се замърсява в Европа. ЕС изисква от тежката промишленост да плаща за правото да произвежда определени количества емисии, а със закупените права може да се търгува на няколко борси в Европа. Предвид цените на въглеродния диоксид, разходите за постигане на задължителната цел от 20 % са спаднали с 30 % от 2008 г. насам – от 70 на 48 млрд. евро годишно.

Според проучването по-високата цел ще стимулира икономиката, ще намали зависимостта на ЕС от чуждестранен петрол и газ и ще направи постигането на целта за намаляване на емисиите с 80 % до 2050 г. по-лесно за Европа.

Новата цел може да вдъхне нов живот и на преговорите за изменението на климата след разочароващата среща в Копенхаген, на която не бе постигнато обвързващо международно споразумение. Оттогава разговорите в ООН са в застой, но трябва да бъдат възобновени на 31 май.

В проучването се разглеждат и начините за още по-голямо намаление на емисиите English, както и последствията от по-високата цел извън границите на Съюза. Някои от разгледаните варианти са ограничаването на продажбата на права за въглеродни емисии и използването им за подпомагане на екологосъобразни предприятия.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки