Navigacijska pot

EU se zavzema za zmanjšanje ribolovnih kvot v letu 2011 - 18/05/2010

Logotip evropskega dneva pomorstva ©EU

Komisija skuša z omejitvijo ulova rib za naslednjo leto zagotoviti trajnost in stabilnost staležev.

Evropska komisija je s predstavitvijo poročila, v katerem je predlagala omejitve ulova rib, uradno začela pogajanja o določitvi ribolovnih kvot za leto 2011.

Komisarka za pomorske zadeve in ribištvo Maria Damanaki English je predlagala strožje omejitve zaradi bojazni, da so trenutne ravni ribolova previsoke za ohranitev staležev rib. "Kvote morajo biti v skladu z zavezanostjo EU trajnostnemu razvoju na področju ulova rib," je poudarila komisarka.

Poročilo še navaja, da Evropska unija ne bo brez potrebe spreminjala kvot.

Države članice EU so se leta 2002 dogovorile, da bodo do leta 2015 prešle na trajnostni ulov. Vendar se 90 % staležev rib še vedno preveč izkorišča. Ribolovne države po mnenju znanstvenikov še vedno ulovijo za 34 % preveč rib za zagotovitev trajnosti.

Evropski ministri za ribištvo vsako leto določijo omejitve za Baltsko morje, Črno morje in severovzhodni Atlantik, vklučno s Severnim morjem. Komisija predlaga kvote na podlagi znanstvenih mnenj o stanju zadevnih staležev.

Predstavitev poročila sovpada s pilotno spletno objavo evropskega atlasa morij, ki zajema podrobne informacije o evropskih oceanih in morjih. Poleg tega je španski Gijon ta teden gostil konferenco na visoki ravni o pomorskih zadevah. Srečanje med 18. in 21. majem je bilo eno od 40 dogodkov, ki jih je EU organizirala ob praznovanju evropskega dneva pomorstva Englishespañol .

V EU ima 22 držav približno 70 000 km obale. V pomorskih regijah živi okoli 40 % prebivalcev EU (približno 200 milijonov ljudi), ki ustvarijo približno 40 % bruto domačega proizvoda EU, in sicer z ribištvom ter pristaniškimi dejavnostmi, ladijskim prevozom in turizmom.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave