Kruimelpad

EU wil visvangst in 2011 beperken - 18/05/2010

Logo van de Europese maritieme dag ©EU

Commissie streeft bij de vaststelling van de vangstquota voor volgend jaar naar een evenwicht tussen duurzaamheid en stabiliteit.

De Commissie heeft de besprekingen over de vangstquota voor 2011 ingezet met de voorstelling van een verslag dat haar prioriteiten toelicht.

Commissaris Maria Damanaki English steunt een strengere aanpak omdat de huidige visserij de visbestanden in gevaar dreigen te brengen. "Ik wil duidelijk stellen dat de quota in overeenstemming moeten zijn met alle engagementen van de Europese Unie op het gebied van duurzaamheid", aldus de commissaris.

Het verslag vermeldt wel dat de EU nodeloze wijzigingen van de quota wil vermijden.

De EU-landen hebben in 2002 afgesproken dat ze de vangsten tegen 2015 tot een duurzaam niveau zouden terugbrengen. Momenteel wordt 90% van de visbestanden echter nog steeds overbevist. De vangst van de visserijlanden is 34% hoger dan wat volgens wetenschappers duurzaam zou zijn.

Jaarlijks stellen de EU-ministers voor visserij quota vast voor de Baltische zee, de Zwarte zee en het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan, met inbegrip van de Noordzee. De Commissie doet de eerste voorstellen op basis van wetenschappelijk advies over de toestand van de visbestanden.

De voorstelling van het verslag valt samen met de lancering van een online-atlas met gedetailleerde informatie over de Europese zeeën en oceanen. Daarnaast vindt deze week in de Spaanse stad Gijón een conferentie op hoog niveau plaats over maritieme zaken. De bijeenkomst van 18 tot 21 mei is een van de ongeveer 40 evenementen in de hele EU ter gelegenheid van de Europese maritieme dag Englishespañol .

De EU heeft maar liefst 70.000 km kustlijn langs 22 landen. Zowat 40% van de totale bevolking woont in kustgebieden, pakweg 200 miljoen mensen. Die zijn bovendien goed voor 40% van het bruto binnenlands inkomen van de EU via havenactiviteiten, scheepvaart, visserij, toerisme en andere vormen van bedrijvigheid.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links