Navigációs útvonal

Az EU a kifogható halmennyiségek csökkentésére törekszik 2011-ben - 18/05/2010

A tengerek európai napjának logója ©EU

A jövő évi halászati kvóták megállapításakor a Bizottság egyensúlyt kíván teremteni a fenntarthatóság és a stabilitás között.

A Bizottság jelentést tett közzé arról, milyen prioritások szerint kívánja korlátozni 2011-ben a halak kifogását - ezzel hivatalosan is megnyitotta a jövő évi halászati kvótákról szóló tárgyalásokat.

Tekintettel azokra az aggódó hangokra, melyek szerint a halászok a halállományok megújulását veszélyeztető mértékben fognak ki halakat az európai vizekből, Maria Damanaki English halászati biztos szigorúbb fellépést szorgalmaz. "A megállapított kvótáknak tiszteletben kell tartaniuk a fenntarthatóságra vonatkozóan tett uniós kötelezettségvállalásokat. Ezzel kapcsolatban hajlíthatatlan vagyok." - nyilatkozta.

A jelentés szerint az EU ugyanakkor arra is törekedni fog, hogy ne kerüljön sor feleslegesen a kvóták módosítására.

Az uniós tagállamok 2002-ben megegyeztek abban, hogy 2015-re visszatérnek a fenntartható halászathoz. Ennek ellenére a halállományok 90%-át még mindig túlhalásszák. A halásznemzetek továbbra is körülbelül 34%-kal több halat fognak ki, mint ami a tudósok szerint reprodukálható lenne.

Az EU halászati miniszterei minden évben meghatározzák a Balti-tengerből, a Fekete-tengerből és az Atlanti-óceán észak-keleti részéből (ideértve az Északi-tengert is) kihalászható halak maximális mennyiségét. A Bizottság a kvótákra az egyes halállományok állapotát ismertető tudományos szakvélemény alapján tesz javaslatot.

A jelentés közzétételével egy időben a Bizottság kísérleti jelleggel online atlaszt indított útjára, amely részletes információkkal szolgál Európa tengereiről és óceánjairól. Szintén ezen a héten kerül sor arra a tengerüggyel foglalkozó magas szintű konferenciára, amelynek a spanyolországi Gijón városa ad otthont. A május 18. és 21. között megrendezésre kerülő konferencia egyike annak a mintegy 40 rendezvénynek, amely a tengerek európai napjára Englishespañol hívja fel a figyelmet EU-szerte.

Az EU hozzávetőleg 70 ezer km hosszú partszakasszal rendelkezik, amely 22 ország között oszlik meg. Az Unió lakosságának 40%-a, körülbelül 200 millió ember él partvidéki térségekben. A halászat és a tengerekkel kapcsolatos más tevékenységek (kikötőüzemeltetés, hajózás és turizmus) révén e térségek hozzák létre az EU bruttó hazai termékének mintegy 40%-át.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek