Navigointipolku

Kalastuskiintiöitä rajataan vuonna 2011 - 18/05/2010

Euroopan meripäivän logo © EU

Komission esittämissä saalisrajoissa otetaan aiempaa selvemmin huomioon myös kalakantojen kestävyys.

Komissio on julkistanut raportin periaatteista, joiden mukaan se aikoo esittää kalastuskiintiöitä ja saalisrajoja vuodelle 2011. Samalla käynnistettiin asiaa koskevat neuvottelut.

Kalastuskomissaari Maria Damanaki English ajaa aiempaa tiukempaa linjaa, koska nykyisten kalastusmäärien on arvioitu uhkaavan kalakantojen kestävyyttä. "Selkeä kantani on, että kiintiöitä asetettaessa on otettava huomioon kestävyyttä koskevat EU:n sitoumukset", hän sanoo.

Raportin mukaan EU pyrkii myös välttämään kiintiöiden tarpeetonta muuttamista.

Vuonna 2002 EU-maat päättivät palauttaa pyyntimäärät kestävälle tasolle vuoteen 2015 mennessä. Tästä huolimatta 90:tä prosenttia kalakannoista pyydetään edelleen liikaa. Nykyiset pyyntimäärät ovat noin 34 prosenttia tutkijoiden määrittämää kestävää saalistasoa suuremmat.

EU-maiden kalastusministerit päättävät vuosittain Itämeren, Mustanmeren sekä Pohjanmeren ja muun Koillis-Atlantin pyyntirajoista. Päätökset tehdään komission esityksestä, jossa otetaan huomioon kalakantojen tilaa koskevat tutkimustulokset.

Komissio on hiljattain julkistanut myös internetissä toimivan meriatlaksen kokeiluversion. Meriatlas sisältää tilastoja ja muuta ajantasaista tietoa Euroopan merialueista. Meriasiat ovat tällä viikolla esillä myös Espanjan Gijonissa, jossa pidetään aihetta käsittelevä korkean tason konferenssi 18.-21.5. Se on yksi noin 40 tapahtumasta, joita järjestetään Euroopan meripäivän Englishespañol yhteydessä eri puolilla Eurooppaa.

EU:lla on lähes 70 000 kilometriä rantaviivaa, joka jakautuu 22 maan kesken. EU:n väestöstä noin 40 prosenttia eli 200 miljoonaa ihmistä asuu merenranta-alueilla. Rannikkoalueiden osuus EU:n bruttokansantuotteesta on noin 40 prosenttia. Merielinkeinoihin kuuluvat mm. kalastus, satamat, merenkulku ja matkailu.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä