Навигационна пътека

ЕС се стреми към намаляване на риболова през 2011 г. - 18/05/2010

Лого на Европейския ден на морето ©EU

Европейската комисия се опитва да постигне баланс между устойчивост и стабилност при определянето на риболовните квоти за следващата година.

Комисията официално започна разговори за риболовните квоти през 2011 г. с доклад, в който са посочени приоритетите ѝ относно ограниченията на улова.

Комисар Мария Даманаки English подкрепя по-твърд подход на фона на притеснения, че настоящите равнища на риболов са твърде високи, за да се поддържат запасите. "Искам да е ясно, че размерът на квотите трябва да е съобразен с ангажиментите на Европейския съюз за постигане на устойчивост", заяви тя.

В доклада също така се казва, че ЕС ще се опита да избегне ненужни промени в квотите.

През 2002 г. страните от ЕС се споразумяха да се върнат към устойчиви нива на улов до 2015 г. Все още обаче около 90% от рибните популации са обект на прекомерен улов. Европейските страни продължават да улавят с около 34% повече риба от количествата, които според учените са устойчиви.

Всяка година отговарящите за рибарството министри от ЕС определят ограничения на улова в Балтийско море, Черно море и североизточната част на Атлантическия океан, включително Северно море. Комисията предлага квоти въз основа на научни становища за състоянието на съответните рибни запаси.

Излизането на доклада съвпада със стартирането на онлайн атлас, който предлага подробна информация за европейските морета и океани. Също през тази седмица испанският град Хихон е домакин на конференция на високо равнище, посветена на морското дело. Срещата от 18 до 21 май е една от около четиридесетте прояви, които ще се състоят в ЕС по случай Европейския ден на морето Englishespañol .

ЕС може да се похвали с около 70 000 км брегова ивица в общо 22 страни. Морските региони са дом за около 40 % от населението (около 200 млн. души) и генерират близо 40 % от брутния вътрешен продукт на ЕС чрез риболов и дейности като пристанищни операции, транспорт и туризъм.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки