Navigációs útvonal

Potenciálisan veszélyes játékok © EU

2009-ben bővült a RAPEX riasztási rendszer használata, és hatékonyabbá vált a piacfelügyelet, aminek az európai fogyasztók látják a hasznát.

A tavalyi év folyamán az európai országok 1993 esetben riasztották egymást piaci forgalomba került veszélyes termékekről a RAPEX-rendszeren keresztül. Ez 7%-os növekedést jelent 2008-hoz képest, amikor 1866 értesítés érkezett be a rendszerbe.

Az 1993 bejelentésből 1699 olyan termékekre hívta fel a figyelmet, amelyek komoly veszélyt jelentettek a fogyasztókra, a környezetre, illetve a közbiztonságra nézve. A riasztások tárgyát képező termékeknek mintegy 20%-át Európában, 60 %-át pedig Kínában gyártották.

A bejelentések számának növekedése több tényezőnek tulajdonítható, köztük annak, hogy bővültek a termékbiztonsági előírásokkal kapcsolatos ismeretek, hatékonyabbá és gyakoribbá vált a termékek ellenőrzése, és javult az országhatárokon átívelő együttműködés.

Az országok azokról az intézkedésekről is értesítik a RAPEX-hálózatot, amelyeket a veszélyesnek ítélt termékek forgalmazásának megakadályozása vagy korlátozása érdekében hoznak. Ezek közé tartozhat például az értékesítési tilalom bevezetése, az áruk visszahívása, illetve a fogyasztók tájékoztatása az esetleges kockázatokról.

A RAPEX-rendszerről English (azaz a nem élelmiszer jellegű termékek riasztási rendszeréről) készült 2009. évi uniós jelentés szerint az értesítések 28%-a gyermekjátékokkal volt kapcsolatos. Közülük is a kisméretű, szétszedhető alkotórészekből álló, illetve a mérgező nehézfémet tartalmazó játékszerek jelentik a legnagyobb veszélyt, különösen a kisgyermekekre nézve.

2009-ben a piacfelügyeleti szervek munkatársai 13 európai országban összesen 14 000 gyermekjátékot vettek górcső alá. Azt vizsgálták, megfelelnek-e ezek a termékek a kisméretű alkotóelemekkel és a nehézfémekkel kapcsolatos uniós biztonsági követelményeknek. Az első körben veszélyesnek ítélt játékokat laboratóriumi vizsgálatnak is alávetették.

Ennek során a kisméretű alkatrészeik miatt ellenőrzött 576 játékból 200 (35%) bizonyult veszélyesnek. Biztatóbb eredmény született a nehézfémtartalom megállapítására irányuló laboratóriumi vizsgálatok folyamán: 227 esetből mindössze 17-ben (7,5%) haladta meg a kapott érték a jogszabályokban meghatározott határértéket.

A RAPEX-rendszerben harminc ország - a 27 EU-tagállam, valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia - vesz részt annak érdekében, hogy tájékoztassa egymást a piacaikon felbukkanó veszélyes termékekről. A rendszer segítségével bármely termék esetében riasztás adható le a hálózat tagjainak. Ez alól egyedül az élelmiszerek, a gyógyszerek és az orvostechnikai eszközök képeznek kivételt.

A RAPEX 2004-ben kezdte meg működését. Az azóta eltelt időben az értesítések száma megnégyszereződött.

További információk a fogyasztói ügyek témájában

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek