Навигационна пътека

Търсят се начини за подобряване на услугите в областта на железопътния транспорт, енергетиката и банковия сектор, които причиняват доста главоболия на европейските потребители.

Извършено наскоро проучване на ЕС показа, че повечето потребители не са доволни от автобусните и железопътните услуги в своите градове, а мнозина се оплакват и от банковите услуги и доставчиците на газ.

Затова не е изненадващо, че услугите - по-специално в областта на железопътния транспорт, енергетиката и банковото дело - са в центъра на тазседмичната конференция на ЕС, посветена на политиката за потребителите EnglishEnglish .

Двудневната проява бе открита за политици, защитници на правата на потребителите, представители на промишлеността и други заинтересовани групи. За мнозина това бе първа възможност да се срещнат с новия европейски комисар по политиката за потребителите Джон Дали.

ЕС се опитва да разработи общ подход към политиката за потребителите в Европа - както за защита на потребителите, така и за премахване на пречките пред търговията. Това обаче се оказва трудно.

Продуктите, услугите и тактиките за продажба стават все по-изтънчени, което все повече затруднява избора от страна на потребителите. Междувременно европейските пазари се развиват бързо в отговор на електронната търговия (e-commerce) и глобализацията на търговията.

След разширяванията през 2004 г. и 2007 г. ЕС трябва да отговори и на очакванията на 175 млн. нови потребители. Въвеждането на еврото улесни европейците при пазаруване в чужбина.

Всички тези промени направиха по-сложни въпросите за достъпа, избора и честността в политиката за потребителите. Надеждата бе, че конференцията ще предложи идеи с оглед на вземането на решения в бъдеще.

Организирани бяха шест семинара, покриващи теми като такси за банкови сметки, намиране на подходящия доставчик на услуги и устойчив градски транспорт.

В реч по повод европейския ден на потребителите по-рано през този месец комисар Дали заяви, че ще продължи с усилията за разработване на общи и ясни правила и за прилагане на съществуващите закони от страните членки.

Миналата година Комисията определи пет приоритета за засилване на спазването на правилата за защита на потребителите, сред които подобряване на контрола върху пазара и засилване на трансграничното сътрудничество.

Комисията планира също и повече внезапни проверки от правоприлагащите органи в няколко страни едновременно. Последните проверки бяха насочени към коледното осветление и мобилните телефонни услуги.

Потребителите и ЕС

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки