Cale de navigare

Soluţii IT pentru servicii de sănătate durabile - 15/03/2010

Bărbat care îşi ia tensiunea pentru a transmite prin internet datele medicului său © Reporters

Dată fiind îmbătrânirea populaţiei, sistemele publice de sănătate sunt supuse presiunilor - guvernele naţionale se bazează din ce în ce mai mult pe soluţiile IT pentru a rezolva această problemă

Tehnologia informaţiilor aduce schimbări în sistemul european de sănătate, însă nu în ritmul dorit de UE. În acest context, miniştrii sănătăţii din statele membre se reunesc săptămâna aceasta în Spania pentru a stabili obiective pe termen lung în domeniul e-sănătăţii (termenul desemnează furnizarea de asistenţă medicală cu ajutorul produselor şi serviciilor electronice). Prin e-sănătate nu se înţelege numai utilizarea de noi tehnologii, ci şi adoptarea unor metode de lucru mai eficiente.

Pentru prima dată, această reuniune anuală se desfăşoară în paralel (şi în acelaşi loc, Barcelona) cu un alt eveniment de marcă în domeniu, şi anume conferinţa anuală privind e-sănătatea, care se adresează specialiştilor din domeniul medical şi specialiştilor IT. Este organizată cu sprijinul Comisiei Europene şi propune şi o latură comercială prin prezentarea ultimelor tendinţe în domeniu pe piaţa europeană.

Spania, care deţine preşedinţia UE în primele şase luni ale anului 2010, speră că organizarea în paralel a acestor două evenimente va facilita schimburile de experienţă şi va stimula acţiunile UE în domeniul e-sănătăţii.

În 2004, Comisia Europeană a început să promoveze utilizarea soluţiilor IT în sectorul sănătăţii. Serviciile electronice joacă un rol-cheie în dezvoltarea unei pieţe medicale europene integrate şi sunt esenţiale pentru a permite limitarea creşterii exagerate a costurilor. În UE, cheltuielile de sănătate reprezintă între 4% şi 11% din produsul intern brut şi între 10% şi 18% din totalul cheltuielilor publice.

Sistemele de sănătate finanţate din cotizaţiile contribuabililor devin din ce în ce mai costisitoare din cauza existenţei unei cereri crescute de servicii, în special din partea populaţiei în curs de îmbătrânire. Se estimează că, până la jumătatea acestui secol, aproximativ 40% din populaţia UE va avea peste 65 de ani. Pe de altă parte, va scădea numărul lucrătorilor ale căror contribuţii permit achitarea cheltuielilor de sănătate ale acestei categorii de populaţie.

În 2008, UE a identificat e-sănătatea drept una din cele şase pieţe emergente pe care Europa are potenţialul de a deveni lider mondial. E-sănătatea este cea de-a treia industrie europeană în domeniul sănătăţii ca mărime, după industria farmaceutică şi cea a aparaturii medicale. Reţele de informaţii, înregistrări pe suport electronic şi portaluri în domeniul sănătăţii - iată doar câteva exemple de proiecte reuşite.

În timp ce majoritatea medicilor europeni stochează şi transmit informaţii cu ajutorul calculatorului, doar foarte puţini dintre aceştia utilizează alte aplicaţii electronice, cum ar fi reţetele electronice şi monitorizarea la distanţă, care permite pacienţilor să fie sub supraveghere medicală fără a se deplasa la cabinetul medical. De asemenea, se practică foarte rar schimbul transfrontalier de date privind pacienţii, ceea ce este o mare problemă într-o lume din ce în ce mai mobilă.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile