Navigációs útvonal

Információs technológiával a fenntartható egészségügyért - 15/03/2010

Vérnyomását és pulzusszámát csuklóra helyezett eszközzel mérő és az adatokat orvosainak számítógépen továbbító férfi © Reporters

A népesség elöregedésével növekszik az egészségügyi ellátórendszerekre nehezedő teher, melyet a kormányok az információs technológiák alkalmazása révén igyekeznek enyhíteni.

Az információs technológiáknak köszönhetően átalakulóban van az európai egészségügyi ellátás – az Unió azonban gyorsabb változást szeretne. Az európai tagállamok egészségügyi miniszterei ezért a héten Spanyolországban találkoznak, hogy az elektronikus egészségügy hosszú távú céljait kijelöljék. Az „e-egészségügy” az elektronikus termékek és szolgáltatások alkalmazásán alapul. Nem pusztán új technológiák alkalmazásáról van szó, hanem az ellátórendszerek hatékonyabb működéséről.

Idén első alkalommal történik meg az, hogy az évente megrendezett találkozóra ugyanabban a városban – Barcelonában – kerül sor, amely a hét folyamán egy másik, évi rendszerességgel megtartott e-egészségügyi konferenciának is otthont ad. Az utóbbi esemény az egészségügyi és informatikai szakemberekre összpontosít. A fórum az Európai Bizottság támogatásával jön létre. A rendezvény keretében kereskedelmi vásár mutatja be, milyen tendenciák érvényesülnek az egészségügy terén, amely az egyik leggyorsabban fejlődő új piacnak számít Európában.

Az Unió hat hónapra szóló elnöki tisztét jelenleg betöltő Spanyolország annak reményében rendezte meg egymással párhuzamosan a két eseményt, hogy ezzel ösztönözze a szélesebb körű tapasztalatcserét, és lendületet adjon az uniós e-egészségügyi menetrend végrehajtásának.

A Bizottság 2004-ben kezdte el szorgalmazni, hogy az egészségügyi ágazatban fejlődjék az információs technológiák alkalmazása. Az elektronikus szolgáltatások kulcsfontosságúaknak tekinthetőek az egyesült európai egészségügyi piac szélesebb körű kiépítéséhez, és meghatározó szerepet játszanak az emelkedő költségek megfékezésében. Az Unióban az egészségügyi kiadások a bruttó hazai termék 4 és 11%–a között mozognak, az összes kormányzati kiadásnak pedig 10–18%-át teszik ki.

Az adófizetők pénzéből finanszírozott egészségügyi ellátórendszerek fenntartása egyre költségesebb. Ennek oka az, hogy – elsősorban a népesség elöregedésének következtében – növekszik a szolgáltatások iránti kereslet. Századunk derekára a becslések szerint az uniós népességnek közel 40%-a 65 évnél idősebb lesz, az ő egészségügyi kiadásaikat fedező adóbevételeket pedig a jelenleginél kevesebb aktív munkavállaló termeli majd meg.

Az EU 2008-ban az elektronikus egészségügyet azon hat kialakulóban lévő piac egyikének tekintette, amelynek területén az Uniónak megvan az esélye arra, hogy világelsővé váljék. Az elektronikus egészségügy a gyógyszeripar és az orvostechnikai eszközök ágazata után a harmadik legnagyobb ága az európai egészségügyi iparnak. A területen született sikeres újításokat példázzák az információs hálózatok, az elektronikus adatnyilvántartás és az egészségügyi portálok.

Az európai orvosok túlnyomó többsége számítógépen tárolja és továbbítja az egészségügyi információkat. Közülük azonban kevesen élnek az egyéb információs technológiai eszközök, így például az elektronikus receptfelírás vagy a telemonitoring adta lehetőségekkel. Ez utóbbi segítségével az orvos a távolból is figyelemmel kísérheti a beteg állapotának alakulását, anélkül, hogy a páciensnek meg kellene ehhez jelennie az orvosi rendelőben. Egyre jobban mobilizálódó világunkban nagy gondot jelent, hogy a tagállamok között ritkán kerül sor a betegek adatainak megosztására.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek