Διαδρομή πλοήγησης

Άνδρας μετρά μόνος του αρτηριακή πίεση και τον σφυγμό του και ενημερώνει τον γιατρό μέσω υπολογιστή © Reporters

Δεδομένης της πίεσης που ασκεί η γήρανση του πληθυσμού στα δημόσια συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, οι κυβερνήσεις στρέφονται όλο και περισσότερο στην τεχνολογία των πληροφοριών.

Η τεχνολογία πληροφοριών αλλάζει ριζικά την υγειονομική περίθαλψη στην Ευρώπη, αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο θα ήθελε η ΕΕ. Γι’ αυτό, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Υγείας συναντώνται στην Ισπανία την εβδομάδα αυτή προκειμένου να θέσουν μακροπρόθεσμους στόχους για την ηλεκτρονική υγεία, δηλαδή την υγειονομική περίθαλψη που στηρίζεται σε ηλεκτρονικά προϊόντα και υπηρεσίες. Με τον όρο ηλεκτρονική υγεία δεν νοείται μόνον η εφαρμογή νέων τεχνολογιών, αλλά και ο αποτελεσματικότερος τρόπος εργασίας.

Για πρώτη φορά, η ετήσια αυτή συνάντηση πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη παράλληλα με μια άλλη ετήσια διάσκεψη για την ηλεκτρονική υγεία που απευθύνεται σε επαγγελματίες της υγείας και ειδικούς σε θέματα ΤΠ. Στο φόρουμ αυτό, το οποίο διοργανώνεται με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις σε μία από τις δυναμικότερες νέες αγορές της Ευρώπης.

Η Ισπανία, η οποία ασκεί το εξάμηνο αυτό την προεδρία της ΕΕ, ελπίζει ότι η παράλληλη πραγματοποίηση των δύο εκδηλώσεων θα ενθαρρύνει την ευρύτερη ανταλλαγή απόψεων και θα επιταχύνει την εφαρμογή της ατζέντας της ΕΕ για την ηλεκτρονική υγεία.

Το 2004 η Επιτροπή άρχισε να προωθεί συστηματικά τη χρήση της τεχνολογίας των πληροφοριών στον τομέα της υγείας, καθότι αυτή συμβάλλει καθοριστικά στην ευρύτερη ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής αγοράς υγείας, όσο και στον έλεγχο των αυξανόμενων δαπανών. Οι δαπάνες για την υγεία στην ΕΕ κυμαίνονται από 4% έως 11% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και από 10% έως 18% των συνολικών κρατικών δαπανών.

Το κόστος συντήρησης των συστημάτων περίθαλψης, που βαρύνει του φορολογουμένους, αυξάνεται συνεχώς λόγω της μεγαλύτερης ζήτησης υπηρεσιών, ως αποτέλεσμα κυρίως της γήρανσης του πληθυσμού. Το 2050, το 40% σχεδόν του πληθυσμού της ΕΕ αναμένεται να είναι πάνω από 65 ετών, ενώ θα υπάρχον λιγότεροι εργαζόμενοι για να καλύπτουν την υγειονομική περίθαλψη των συνταξιούχων.

Το 2008 η ΕΕ αναγνώρισε την ηλεκτρονική υγεία ως μία από τις έξι αναπτυσσόμενες αγορές στις οποίες η Ευρώπη θα μπορούσε να έχει την πρωτοπορία παγκοσμίως. Η ηλεκτρονική υγεία είναι ο τρίτος σημαντικότερος κλάδος της υγείας στην Ευρώπη μετά τα φαρμακευτικά και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, και στις επιτυχίες της συγκαταλέγονται τα δίκτυα πληροφοριών, τα ηλεκτρονικά αρχεία και οι ηλεκτρονικές πύλες για την υγεία.

Αν και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι γιατροί χρησιμοποιούν πλέον υπολογιστές για την αποθήκευση και την ανταλλαγή ιατρικών πληροφοριών, λίγοι είναι αυτοί που αξιοποιούν άλλες εφαρμογές ΤΠ, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η τηλεπαρακολούθηση, χάρη στην οποία οι ασθενείς μπορούν να εξετάζονται από τον γιατρό τους από απόσταση. Η διασυνοριακή ανταλλαγή στοιχείων για τους ασθενείς είναι επίσης σπάνια, προκαλώντας έτσι προβλήματα σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται απ’ όλο και μεγαλύτερη κινητικότητα.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι