Sti

It for bæredygtig sundhed - 15/03/2010

Mand sender blodtryk og puls til lægen med sit armbånd og sin pc © Reporters

Sundhedssystemerne er under pres, fordi der bliver flere og flere ældre. Myndighederne bruger derfor mere og informationsteknologi til at lette presset.

Informationsteknologi er ved at vende op og ned på sundhedsplejen i Europa - men ikke nær så hurtigt som EU gerne vil. EU's sundhedsministre mødes i denne uge i Spanien for fastsætte langfristede mål for "e-sundhed", dvs. sundhedpleje med hjælp fra elektroniske produkter og serviceydelser. Det handler ikke bare om at bruge ny teknologi, men også om at arbejde mere effektivt.

For første gang holdes det årligt tilbagevendende møde samme tid og sted - Barcelona - som en anden årlig konference om e-sundhed for sundhedspersonale og it-specialister. Konferencen indgår i en handelsmesse med en udstilling af det sidste nye på et af Europas hotteste nye markeder. Den afholdes med støtte fra Kommissionen.

Spanien, som har EU-formandskabet i dette halvår, håber, at de to sideløbende arrangementer kan være med til at gøre informationsudvekslingen bredere og fremskynde e-sundhed i EU.

I 2004 begyndte Kommissionen at arbejde for mere brug af it i sundhedssektoren. Elektroniske tjenester er afgørende for den mere generelle udvikling af et integreret sundhedsmarked i EU og for at lægge låg på udgifterne. Sundhedsudgifterne i EU udgør mellem 4 % og 11 % af bruttonationalproduktet og mellem 10 % og 18 % af de samlede offentlige udgifter.

Sundhedssystemer, der betales af skatteyderne, bliver dyrere at drive. Der kommer nemlig flere og flere ældre til og dermed større behov. I midten af dette århundrede vil næsten 40 % af befolkningen i EU være over 65, og der vil være færre på arbejdsmarkedet til at betale regningen for deres sundhedspleje.

I 2008 pegede EU på e-sundhed som et af de seks nye markeder, hvor Europa har mulighed for at erobre den gule føretrøje i verden. E-sundhed er det tredjestørste segment i sundhedsindustrien efter lægemidler og medicinsk udstyr. Informationsnetværk, elektroniske journaler og sundhedsportaler er nogle af succeshistorierne.

Langt de fleste læger i EU bruger i dag deres pc til at gemme og udveksle oplysninger, men kun de færreste udnytter andre it-applikationer som elektroniske recepter og teleovervågning, der kan spare patienterne for at gå til lægen for at blive undersøgt. Det er også sjældent, at de udveksler patientdata hen over grænserne. Det er stort problem i vores mere og mere mobile verden.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links