Navigacijska pot

Boj proti raku v Evropi se nadaljuje - 04/02/2010

Z znanstvenimi raziskavami in obveščanjem do nižjih stopenj umrljivosti zaradi raka v EU.

Vsako leto zboli za rakom 3,2 milijona evropskih prebivalcev. Rak je drugi najpogostejši vzrok smrti, takoj za boleznimi srca. Največ ljudi zboli za rakom na pljučih, dojki in črevesju.

Večina držav EU je sprejela strategijo za znižanje stopnje umrljivosti zaradi raka in veliko jih bo 4. februarja sodelovalo v kampanji obveščanja ob svetovnem dnevu boja proti raku.

Evropska unija želi stopnjo umrljivosti zaradi raka do leta 2020 zmanjšati za 15 %. To namerava doseči s spodbujanjem zdravega načina življenja in financiranjem raziskav na področju zdravljenja raka.

Evropski kodeks proti raku pdf - 432 KB [432 KB] zajema 11 praktičnih in znanstveno utemeljenih priporočil za zdrav način življenja in zmanjšanje tveganja za nastanek katere koli oblike raka. Med priporočili najdemo vsakodnevno telesno dejavnost in omejitev pitja alkoholnih pijač (eno na dan za ženske, dve na dan za moške).

V Evropskem partnerstvu za boj proti raku English (en) sodelujejo znanstveniki, zdravniki in skupine bolnikov. S finančnimi sredstvi EU si lažje izmenjujejo informacije, opremo in strokovno znanje.

Znanstveniki so dosegli velik napredek pri zdravljenju raka, vendar ljudje zaradi rakavih obolenj še vedno množično umirajo, zato je nujno nadaljevati z raziskavami. Evropska unija je med letoma 2002 in 2006 za raziskave na področju raka namenila 480 milijonov EUR in financirala 108 posameznih projektov. V obdobju 2007–2013 bo teh sredstev še več.

Skupina raziskovalcev, ki jo je financirala EU, je tako razvila biosenzor English za identifikacijo celic, ki lahko zaustavijo rast tumorja. Rakavi bolniki bi se lahko s pomočjo biosenzorja in z lastnim obrambnim sistemom borili proti napredovanju bolezni.

Drugi raziskovalni projekti preučujejo vzroke za nastanek raka. Eden od projektov se ukvarja s povezavo med izpostavljenostjo onesnaženemu zraku English in dolgoročnimi učinki na zdravje.

Več o raku v EU English (en)

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave