Kruimelpad

Kanker in Europa: de strijd is nog lang niet gewonnen - 04/02/2010

Wetenschap en voorlichting moeten het aantal kankergevallen in de EU omlaag brengen.

Jaarlijks wordt bij 3,2 miljoen Europeanen kanker vastgesteld. Na hart- en vaatziekten is kanker de belangrijkste doodsoorzaak. Long-, borst- en darmkanker komen het vaakst voor.

De meeste EU-landen proberen de kankersterfte omlaag te brengen en houden voorlichtingscampagnes op Wereldkankerdag (4 februari).

De EU wil het aantal kankergevallen met 15% verminderen tegen 2020. Om dat doel te bereiken promoot zij een gezonde levensstijl en financiert zij onderzoek naar therapieën.

De Europese code tegen kanker bevat 11 praktische, wetenschappelijk gefundeerde tips om u gezond te houden en uw risico op allerlei vormen van kanker te verminderen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een dagelijkse portie lichaamsbeweging of het beperken van het alcoholverbruik tot hoogstens één (vrouwen) of twee (mannen) glazen per dag.

Wetenschappers, artsen en patiëntenverenigingen werken samen in het Europees partnerschap voor actie tegen kanker English (en) . Dankzij EU-subsidies kunnen zij informatie, apparatuur en ervaringen uitwisselen.

De wetenschap heeft al enorme vooruitgang geboekt, maar er sterven nog altijd zoveel mensen aan kanker dat het onderzoek nog moet worden opgevoerd. Van 2002 tot 2006 besteedde de EU 480 miljoen euro aan 108 onderzoeksprojecten. In de periode van 2007 tot 2013 wordt er nog meer geld uitgetrokken.

Een van de door de EU gefinancierde onderzoeksteams heeft een biosensor English ontwikkeld die cellen kan zoeken die de groei van tumoren afremmen. Zo zou het eigen immuunsysteem van kankerpatiënten de ziekte beter kunnen bestrijden.

Andere projecten onderzoeken de oorzaken van kanker. Zo is er een project dat nagaat hoe luchtvervuiling English de gezondheid op lange term beïnvloedt.

Meer over kanker in de EU English (en)

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links