Navigációs útvonal

A tudomány és a tájékoztatás áll a rákos megbetegedések számának csökkentéséért folyó uniós küzdelem középpontjában.

Európában minden évben mintegy 3,2 millió embernél diagnosztizálnak rákot. A szívbetegségek után a daganatos megbetegedések jelentik kontinensünkön a második leggyakoribb halálokot. A rákbetegségek közül a tüdőrák, a mellrák és a vastagbélrák a legelterjedtebb.

Az uniós tagországok nagy része stratégiát dolgozott ki a halálozási arány visszaszorítására. E stratégiák közül többnek a bemutatására is sor kerül február 4-én, a rákellenes világnap alkalmából rendezett tájékoztató kampányokon.

Az EU a maga részéről azt tervezi, hogy két fronton is hadjáratot indít a rák ellen. Az egészséges életmód népszerűsítése és a rákkutatás támogatása révén az Unió a rákbetegségek előfordulásának arányát 2020-ig 15%-kal szeretné csökkenteni.

Az Európai Rákellenes Kódex tizenegy tudományosan megalapozott gyakorlati tanácsot foglal magában arról, hogyan őrizhetjük meg egészségünket, és miként csökkenthetjük a rák kialakulásának kockázatát. A tanácsok között szerepel a mindennapi testedzés, továbbá az is, hogy az alkoholos italok fogyasztását a nőknél legfeljebb napi egy, a férfiaknál pedig napi két adagra célszerű korlátozni.

Az „európai rákellenes partnerség” English (en) elnevezésű kezdeményezés lehetővé teszi a tudósok, orvosok és betegszervezetek együttműködését, melyet az EU az információk, a felszerelés és a szakértelem megosztásának finanszírozásával segít.

Jóllehet a tudósok óriási lépésekkel haladnak előre a rákkutatásban, az emberek milliói vesztik el továbbra is a betegség elleni küzdelmet. Ez azt bizonyítja, további kutatásra van szükség. Az Európai Unió 2002 és 2006 között 480 millió euróval támogatta a rákkutatást, 108 különböző projektet finanszírozva. A 2007–2013-as időszakban az EU még több pénzt szán erre a célra.

Az uniós finanszírozásban részesülő kutatócsoportok egyike olyan bioszenzor English t fejlesztett ki, amely felismeri a daganat növekedésének meggátolására képes sejteket. Ez a találmány segíthet a rákos betegeknek abban, hogy a betegséget saját immunrendszerük győzze le.

Egyes kutatási projektek a rák kialakulásának okait vizsgálják. E projektek egyike arra a kérdésre keresi a választ, hogy a levegőszennyezettség English hosszú távon hogyan hat az egészségre.

További információk a rákról az EU közegészségügyi portálján English (en)

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek