Navigointipolku

Syöväntorjunta EU:ssa - 04/02/2010

EU:n syöväntorjuntatyössä korostetaan tutkimuksen ja tiedotuksen merkitystä.

Joka vuosi EU:ssa noin 3,2 miljoonalla ihmisellä todetaan syöpä. Syöpä on yleisin kuolinsyy sydänsairauksien jälkeen. Yleisimmät syöpälajit ovat keuhkosyöpä, rintasyöpä ja paksusuolensyöpä.

Useimmilla EU-mailla on erityinen strategia syöpäkuolleisuuden vähentämiseksi, ja monet niistä ovat mukana maailman syöpäpäivänä 4. helmikuuta järjestettävissä tiedotuskampanjoissa.

EU:n tavoitteena on pienentää syöpään sairastuvien määrää 15 prosentilla vuoteen 2020 mennessä. Tämän vuoksi EU edistää terveitä elintapoja ja rahoittaa syöpätutkimusta.

Euroopan syövänvastaisessa säännöstössä on 11 käytännöllistä, tieteelliseen tutkimukseen perustuvaa neuvoa siitä, kuinka pysyä terveenä ja vähentää syöpäriskiä. Ohjeissa suositellaan esimerkiksi harrastamaan reipasta liikuntaa päivittäin ja rajoittamaan alkoholinkäyttö yhteen (naiset) tai kahteen (miehet) annokseen päivässä.

Tutkijoiden, lääkärien ja potilasjärjestöjen yhteistyötä varten on käynnistetty Syöväntorjunnan EU-kumppanuus English (en) -hanke. EU:n rahoittaman yhteistyöhankkeen tarkoituksena on parantaa tiedonvaihtoa ja tehostaa asiantuntemuksen ja välineistön yhteistä hyödyntämistä.

Vaikka syövän hoidossa on tutkimustyön ansiosta edistytty suurin harppauksin, syöpäkuolemien suuri määrä osoittaa selkeästi, että lisätutkimusta tarvitaan. Vuosina 2002–2006 EU osoitti 480 miljoonaa euroa syöpätutkimukseen ja rahoitti 108 hanketta. Vuosina 2007–2013 EU:n panos on vielä suurempi.

EU:n rahoittama tutkimusryhmä on kehittänyt biosensorin English tunnistamaan soluja, jotka voivat aktiivisesti tukahduttaa syöpäkasvaimen kehittymistä. Siten syöpää voitaisiin torjua potilaan oman immuunijärjestelmän avulla.

Tutkimushankkeissa selvitetään myös syövän syitä ja tutkitaan esimerkiksi ilmansaasteiden English vaikutusta pitkäaikaisterveyteen.

Lisätietoa syövästä EU:ssa English (en)

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä