Διαδρομή πλοήγησης

Επιστήμη και ενημέρωση στο επίκεντρο της εκστρατείας της ΕΕ για τη μείωση των ποσοστών καρκίνου.

Κάθε χρόνο 3,2 εκατομμύρια Ευρωπαίοι προσβάλλονται από καρκίνο, τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τις καρδιακές παθήσεις. Οι συνηθέστερες μορφές καρκίνου είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού και του παχέος εντέρου.

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ διαθέτουν στρατηγική για τη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας. Πολλές από τις στρατηγικές αυτές θα προβληθούν σε ενημερωτικές εκστρατείες που πραγματοποιούνται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου).

Η ΕΕ, από την πλευρά της, στοχεύει να μειώσει τα ποσοστά καρκίνου κατά 15% έως το 2020 χρησιμοποιώντας δύο όπλα: ενθάρρυνση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και χρηματοδότηση της έρευνας για τη θεραπεία του καρκίνου.

Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας κατά του Καρκίνου περιλαμβάνει 11 πρακτικές συμβουλές, βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα, που βοηθούν τα άτομα να παραμείνουν υγιή και να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης κάποιας μορφής καρκίνου. Μερικές από αυτές είναι η έντονη σωματική άσκηση σε καθημερινή βάση και ο περιορισμός της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών σε ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και σε δύο για τους άνδρες.

Επιστήμονες, γιατροί και ομάδες ασθενών συνεργάζονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης κατά του Καρκίνου English (en) . Χάρη στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μπορούν να μοιράζονται πληροφορίες, εξοπλισμό και τεχνογνωσία.

Παρόλο που η επιστήμη έχει κάνει γιγαντιαία βήματα στη θεραπεία του καρκίνου, ο τεράστιος αριθμός ατόμων που χάνουν ακόμη τη μάχη με την αρρώστια υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερη έρευνα. Το διάστημα 2002-2006, η ΕΕ διέθεσε 480 εκατομμύρια ευρώ στην έρευνα κατά του καρκίνου και χρηματοδότησε 108 μεμονωμένα προγράμματα. Το διάστημα 2007-13 το ποσό αυτό θα αυξηθεί.

Μια ερευνητική ομάδα χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ ανέπτυξε έναν βιοαισθητήρα English για τον εντοπισμό κυττάρων που μπορούν να περιορίσουν δραστικά την ανάπτυξη όγκων. Με τον τρόπο αυτό, οι καρκινοπαθείς θα μπορούν να καταπολεμούν την ασθένεια χρησιμοποιώντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Άλλα ερευνητικά προγράμματα εξετάζουν τα αίτια του καρκίνου. Ένα από αυτά ερευνά τον τρόπο με τον οποίο η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση English επηρεάζει μακροπρόθεσμα την υγεία.

Περισσότερα για τον καρκίνο στην ΕΕ English (en)

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι