Навигационна пътека

Ракът в Европа - битката продължава - 04/02/2010

Науката и информацията са в центъра на „кръстоносния поход“ на ЕС за намаляване на онкологичните заболявания.

Всяка година на 3,2 млн. европейци бива поставяна диагноза „рак“ - най-често срещаната причина за смърт след сърдечносъдовите заболявания. Най-разпространени са ракът на белия дроб, ракът на гърдата и ракът на дебелото черво.

Повечето държави от ЕС имат стратегия за намаляване на смъртността, като много от тях ще проведат информационни кампании на световния ден за борба с рака - 4 февруари.

От своя страна, ЕС планира намаляване на равнищата на онкологични заболявания с 15 % до 2020 г. и атакува рака на два фронта - като насърчава здравословния начин на живот и като финансира изследвания за лечение на раковите заболявания.

Европейският кодекс за борба с рака съдържа 11 практически, базирани на науката съвета как хората да останат здрави и да намалят риска от поява на каквато и да е форма на рак. Сред тях са правенето на ежедневни енергични физически упражнения и изпиване максимум на една (за жените) или две (за мъжете) алкохолни напитки на ден.

Учени, лекари и групи на пациентите работят заедно в рамките на Европейското партньорство за действия срещу рака English (en) . Финансиране от ЕС им помага да споделят информация, оборудване и опит.

Въпреки че учените постигнаха голям напредък в лечението на рака, огромният брой хора, които все още губят битката с болестта подчертава необходимостта от по-нататъшни изследвания. Между 2002 и 2006 г. ЕС предостави 480 млн. евро за изследвания на рака, като финансира 108 отделни проекта. През 2007-2013 г. цифрата ще бъде още по-висока.

Финансиран от ЕС екип разработи биосензор English за идентифициране на клетки, които са в състояние активно да спират нарастването на тумора. Биосензорът може да помогне на страдащите от рак да се борят с болестта, използвайки собствената си имунна система.

Други изследователски проекти търсят причините, водещи до рак. Един от тях проучва как замърсяването на въздуха English се отразява на здравето в дългосрочен план.

Повече за рака в ЕС English (en)

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки