Navigacijska pot

Ali lahko preprečimo izginjanje biotske raznovrstnosti? - 19/01/2010

Metulj na cvetu © Reporters

EU ni uresničila zastavljenega cilja, da bo do leta 2010 zaustavila izumiranje živalskih in rastlinskih vrst. Nova strategija naj bi omogočila dolgoročno zaščito biotske raznovrstnosti do leta 2020.

Čas se izteka. Po oceni Združenih narodov danes vrste izginjajo sto do tisočkrat hitreje kot bi sicer po naravni poti. Od 1,75 milijona znanih živalskih in rastlinskih vrst jih je ogroženih kar tretjina. Po podatkih Mednarodne zveze za ohranjanje narave je leta 2008 izginilo 717 živalskih vrst. Število kitov, koal in koral na našem planetu upada s strahovito naglico.

Evropska komisija pripravlja novo dolgoročno strategijo (do leta 2050) za zaščito ogroženih vrst, med njimi iberskega risa (samo še sto živali). Kakšni so cilji?

Upočasniti izginjanje vrst, ga morda popolnoma zaustaviti? Nemara celo oživiti mrtve ekosisteme? Se zavzemati za ohranjanje biotske raznovrstnosti po vsem svetu? Kako ambiciozni in zahtevni bodo zastavljeni cilji, bo znano v naslednjih tednih. Eno je gotovo – biti morajo realni.

Evropska unija bo morala še pred koncem leta sprejeti jasno strategijo za ohranjanje vrst v naslednjih desetih letih (do leta 2020). Trenutek je pravi, saj so Združeni narodi leto 2010 razglasili za mednarodno leto biotske raznovrstnosti English .

Nujno potrebujemo več raziskav, več sredstev in strožje uveljavljanje pravil EU. Vemo, kako se je treba lotiti težav. Med uspešnimi rešitvami je vsekakor projekt Natura 2000 English , mreža ohranitvenih območij, ki obsega 17 % vse površine EU. S širitvijo te mreže in z drugimi novimi projekti bi morda lahko obnovili ekosisteme v svetu, ki jih je človek z onesnaževanjem in pretiranim izkoriščanjem v zadnjih 50 letih uničil kar 60-odstotno.

To bi hkrati pomagalo preprečiti različne naravne nesreče, suše in lakoto in ublažiti kopičenje toplogrednih plinov, ki povzročajo globalno segrevanje.

Del informativne kampanje EU bo tudi nova interaktivna spletna stran, ki bo zaživela 26. januarja. Uporabniki družabnih spletnih mrež, denimo facebooka, pa bodo lahko na svoje sezname prijateljev dodali nekatere ogrožene vrste, denimo vrabčka.

Več o biotski raznovrstnosti v EU English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave