Navigointipolku

EU panostaa luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen - 19/01/2010

Nokkosperhonen vaaleanvioletin kukinnon päällä © Reporters

Kasvi- ja eläinlajien katoa ei ole onnistuttu pysäyttämään. EU suunnittelee uusia toimia tilanteen parantamiseksi vuoteen 2020 mennessä.

Aika on käymässä vähiin. YK:n arvion mukaan lajeja häviää maapallolta ihmisen toiminnan seurauksena 100–1000 kertaa luonnollista vauhtia nopeammin. Maapallon 1,75 miljoonasta eläin- ja kasvilajista kolmasosa on uhanalaisia. Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) mukaan vuonna 2008 kuoli sukupuuttoon 717 eläinlajia. Tätä nykyä muun muassa maitovalas- ja koalakannat pienenevät hälyttävää vauhtia, ja esimerkiksi espanjanilveksiä on jäljellä enää alle 100 yksilöä.

Uhanalaisten lajien suojelemiseksi EU on laatimassa uutta vuoteen 2020 ulottuvaa biodiversiteettistrategiaa, jonka on määrä valmistua tämän vuoden loppuun mennessä. EU on hyvässä seurassa, sillä YK on nimennyt vuoden 2010 kansainväliseksi luonnon monimuotoisuuden teemavuodeksi English .

Mutta pitäisikö pyrkiä vain hidastamaan biodiversiteetin köyhtymistä vai yrittää pysäyttää se kokonaan? Vai pitäisikö yrittää myös elvyttää kuolleita ekosysteemejä? Entä pitäisikö EU:n pyrkiä edistämään luonnon monimuotoisuuden säilymistä maailmanlaajuisesti? Lähiviikkoina päätetään, kuinka kunnianhimoisiin tavoitteisiin EU haluaa sitoutua – realismia kuitenkaan unohtamatta.

Ensi tilassa on joka tapauksessa lisättävä alan tutkimusta ja rahoitusta sekä tehostettava EU-säädösten täytäntöönpanoa.

Monia hyviä ratkaisumalleja on käytettävissä. Esimerkiksi luonnonsuojelualueiden Natura 2000 -verkosto English kattaa jo 17 prosenttia EU pinta-alasta. Kehittämällä tätä verkostoa uusien hankkeiden rinnalla voidaan kenties edistää ratkaisevasti maailman ekosysteemien elpymistä. On arvioitu, että viimeksi kuluneiden 50 vuoden aikana peräti 60 prosenttia ekosysteemeistä on vaurioitunut ihmisen aiheuttaman saastumisen ja liikakäytön seurauksena.

Ekosysteemien elpyminen edesauttaisi myös luonnonkatastrofien, vesi- ja elintarvikepulan ja kasvihuoneilmiön ehkäisyä.

Lisätietoa aiheesta löytyy pian uudelta interaktiiviselta verkkosivustolta, joka avataan 26. tammikuuta.

Lisätietoa biologisesta monimuotoisuudesta EU:ssa English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä