Διαδρομή πλοήγησης

Μεγαλύτερη προστασία της βιοποικιλότητας - 19/01/2010

Πεταλούδα επάνω σε άνθη © Reporters

Επειδή η προσπάθεια της ΕΕ να αναχαιτίσει τη συρρίκνωση της βιοποικιλότητας έως το 2010 δεν ευοδώθηκε, η Ένωση επιδιώκει να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη προστασία της βιοποικιλότητας έως το 2020.

Ο χρόνος τρέχει. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, ο ρυθμός εξαφάνισης των βιολογικών ειδών είναι κατά 100 έως 1.000 φορές μεγαλύτερος του φυσιολογικού, ενώ το ένα τρίτο όλων των έως τώρα γνωστών ειδών ζώων και φυτών απειλείται με εξαφάνιση. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης, IUCN, 717 είδη ζώων εξαφανίστηκαν το 2008. Η φάλαινα μπελούγκα, το κοάλα και κοραλλιογενείς ύφαλοι αποχαιρετούν με τρομακτικά ταχείς ρυθμούς τον πλανήτη μας.

Για να προστατεύσει είδη, όπως ο ιβηρικός λύνγκας (σήμερα μόνον 100 ζώα), η ΕΕ επιθυμεί να καταρτίσει ένα σχέδιο με ευρύτερο χρονικό ορίζοντα έως το 2050. Ποιος θα πρέπει όμως να είναι ο στόχος της;

Να επιβραδύνει τον ρυθμό εξαφάνισης; Να σταματήσει εξ ολοκλήρου την εξαφάνιση των ειδών; Ή να επαναφέρει στη ζωή αφανισμένα οικοσυστήματα; Μήπως να προαγάγει σε παγκόσμιο επίπεδο την προστασία της βιοποικιλότητας; Τις επόμενες εβδομάδες θα φανεί πόσο φιλόδοξος θα είναι ο επόμενος στόχος. Ωστόσο, ένα είναι σίγουρο: ο στόχος που θα τεθεί πρέπει να είναι ρεαλιστικός.

Η ΕΕ θέλει να παρουσιάσει πριν από την εκπνοή αυτού του έτους μια στρατηγική για την προστασία της βιοποικιλότητας έως το 2020. Η ΕΕ δεν είναι η μόνη που ενδιαφέρεται για το θέμα αυτό. Τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν το έτος 2010 ως Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας English .

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μεγαλύτερη έρευνα, καλύτερη εφαρμογή της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας και περισσότερους χρηματοδοτικούς πόρους. Τα πρώτα βήματα για την επίλυση των προβλημάτων έχουν ήδη γίνει. Σημαντική ήταν η επιτυχία του προγράμματος Natura 2000 English – ενός δικτύου προστατευόμενων βιοτόπων, που καλύπτει το 17% της επικράτειας της ΕΕ. Η περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος αυτού θα μπορούσε, σε συνδυασμό και με άλλα νέα προγράμματα, να συμβάλει στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, τα οποία, σε ποσοστό 60%, υπέστησαν διαταραχές εξαιτίας της εκμετάλλευσης και ρύπανσής τους από τον άνθρωπο τα τελευταία 50 χρόνια.

Η ενίσχυση των οικοσυστημάτων θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόληψη των φυσικών καταστροφών, της έλλειψης νερού και τροφίμων, του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Νέα πανευρωπαϊκή εκστρατεία για το θέμα αυτό θα ξεκινήσει στις 26 Ιανουαρίου. Οι πολίτες της ΕΕ θα ενημερώνονται λεπτομερώς μέσα από έναν διαδραστικό δικτυακό τόπο, ενώ θα μπορούν επίσης να προσθέσουν απειλούμενα είδη όπως το σπουργίτι στους φίλους τους στο Facebook.

Περισσότερα για τη βιοποικιλότητα στην ΕΕ English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι