Sti

Styrket indsats for biodiversitet - 19/01/2010

Sommerfugl på lilla blomst © Reporters

EU har ikke nået sit mål om at begrænse tilbagegangen i biodiversiteten i 2010. Nu vil vi til gengæld sikre biodiversiteten varigt inden 2020.

Der er ingen tid at spilde. Ifølge tal fra FN uddør arter 100 til 1000 gange hurtigere end, hvad der er naturligt, og en tredjedel af alle kendte dyre- og plantearter (ca. 1,75 millioner) er truet. World Conservation Union, IUCN, hævder, at 717 dyrearter uddøde i 2008. I øjeblikket er hvidhvalen, koalabjørnen og gevirkoralen i rekordfart ved at forsvinde fra vores planet.

For at beskytte dyr som den iberiske los – og den er der nu kun 100 tilbage af – vil EU fremlægge en ny langsigtet vision, der skal holde frem til 2050. Men hvad er målet?

Skal vi bare sænke tempoet for tabet af biodiversitet? Skal vi have stoppe nedgangen helt og aldeles? Eller måske endda genoplive døde økosystemer? Skal vi slå et slag for biodiversiteten på verdensplan? I de kommende uger bliver det besluttet, hvor ambitiøse mål EU skal sætte sig. En ting er sikker: Målene skal være realistiske.

Derfor vil EU inden årets udgang have en klar strategi om biodiversitet frem til 2020. EU er i godt selskab, for FN har udråbt 2010 til internationalt år for biodiversitet English .

Der er akut behov for øget forskning, bedre håndhævelse af EU's regler og flere midler. De midler, der skal til for at løse problemerne, findes allerede. Et særligt succesfuldt projekt er Natura 2000 English – et netværk af naturbeskyttelsesområder, der dækker 17 % af EU's overfladeareal. En udbygning af dette projekt kan – sammen med andre nye projekter – være med til at genoprette verdens økosystemer. I de sidste 50 år har mennesket været med til at beskadige 60 % af disse økosystemer gennem forurening og rovdrift.

Samtidig kan projekterne være med til at forebygge naturkatastrofer, vand- og fødevaremangel og drivhuseffekten.

Den nye EU-kampagne begynder den 26. januar med et interaktivt websted. Og hvis man for eksempel bruger Facebook, kan man tilføje truede dyrearter som spurven til sine "venner".

Mere om biodiversitet i EU English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links