Sökväg

Hur säker är din julbelysning? - 24/12/2009

Tänd julgran © Reporters

Många av de ljusslingor som säljs till jul kan ge elstötar eller börja brinna, visar en EU-rapport. Ett gott råd är därför att släcka belysningen när du går och lägger dig eller går hemifrån.

Var tredje ljusslinga som testades i EU-kommissionen undersökning utgjorde en direkt säkerhetsrisk i form av brandfara eller elstötar.

I undersökningen testades nästan 200 olika ljusslingor i alla prisklasser i Nederländerna, Slovakien, Slovenien, Tyskland och Ungern.

Slingorna skulle uppfylla över 20 olika krav – många av dem fick anmärkningar i flera av testerna.

De vanligaste bristerna var för tunna ledningar, svaga sladdfästen och dålig isolering. Drygt 40 % av de testade ljusslingorna var tillverkade i Kina.

I Ungern hade nästan 96 % av ljusslingorna farliga brister och i Nederländerna var det bara 44 % av slingorna som uppfyllde EU:s säkerhetskrav. Visserligen deltog bara fem länder i undersökningen, men det är troligt att samma belysning säljs i hela EU.

Konsumentkommissionär Meglena Kuneva säger att resultaten är alarmerande.

Enligt kommissionären måste EU-länderna bli bättre på att kontrollera att säkerhetsnormerna uppfylls, men även tillverkare, distributörer, återförsäljare och importörer måste skärpa kontrollerna. Som konsument får du följande råd:

  • Köp bara julbelysning från pålitliga försäljare.
  • Lämna aldrig julbelysningen tänd när du inte är hemma eller sover.
  • Lämna tillbaka belysningen till butiken om du misstänker att det är något fel på den.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar