Navigacijska pot

Kako varne so lučke na vaši novoletni jelki? - 24/12/2009

Novoletna jelka iz lučk © Reporters

Skoraj tretjina prazničnih lučk je nevarnih, kaže raziskava EU. Zaradi varnosti jih izključite, preden greste v posteljo ali od doma.

Med novoletnimi lučkami, ki so jih testirali v evropski raziskavi, jih skoraj tretjina lahko povzroči požar ali električni šok.

V projektu pod vodstvom Evropske komisije, v katerem je skupaj s še 4 državami sodelovala tudi Slovenija, so preizkusili skoraj 200 verig novoletnih lučk različnih cenovnih razredov.

Na izbranih vzorcih lučk so v Sloveniji, Nemčiji, na Madžarskem, Nizozemskem in Slovaškem preverili 20 različnih varnostnih standardov. Številni izdelki so bili neustrezni na več kot enem testu.

Številne novoletne lučke imajo pretanke žice, neprimerno pritrditev kablov in neustrezno izolacijo. Nekaj več kot 40 % vzorcev je bilo izdelanih na Kitajskem.

Na Madžarskem je skoraj 96 % pregledanih lučk nevarnih za potrošnike, na Nizozemskem jih 56 % ne izpolnjuje varnostnih standardov EU. V Sloveniji 8,8 % preizkušenih lučk spada v skupino nevarnih izdelkov, medtem ko jih približno 47 % odstopa od standardov. Čeprav je v raziskavi sodelovalo le pet držav članic, so rezultati zanesljivi, saj je enake izdelke moč najti v celotni Evropski uniji.

Za evropsko komisarko za varstvo potrošnikov Megleno Kunevo so rezultati znak za alarm.

Države članice je pozvala k strožjemu uveljavljanju varnostnih standardov, proizvodno-trgovski sektor pa opozorila, naj okrepi nadzor nad izdelki. Potrošnikom je priporočila previdnost in jim svetovala:

  • kupujte novoletne lučke pri zanesljivih prodajalcih;
  • nikoli ne pustite novoletnih lučk prižganih, ko greste od doma ali v posteljo;
  • če opazite, da je z lučkami nekaj narobe, jih takoj izključite in vrnite v trgovino.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave