Cale de navigare

Cât de sigură este instalaţia dumneavoastră de Crăciun? - 24/12/2009

Pom de Crăciun iluminat © Reporters

Un studiu UE semnalează riscuri majore de electrocutare şi de incendiu în cazul instalaţiilor de Crăciun testate. Pentru siguranţa dumneavoastră, opriţi-le înainte de a părăsi casa sau de a merge la culcare.

Una din trei instalaţii de Crăciun testate în cadrul unui studiu de piaţă comandat de Comisia Europeană prezintă un risc direct de incendiu sau de electrocutare.

Testele au fost efectuate pe circa 200 de produse cu preţuri variate, în Germania, Slovenia, Slovacia, Ţările de Jos şi Ungaria.

S-a urmărit măsura în care acestea sunt conforme cu 20 de cerinţe de siguranţă - şi multe din ele au eşuat la cel puţin un test.

În numeroase cazuri, problemele semnalate se referă la grosimea necorespunzătoare a cablului, la fragilitatea clemelor de fixare a cablurilor şi la izolarea defectuoasă. Aproximativ 41% din instalaţii erau fabricate în China.

Aproape 96% din produsele testate în Ungaria au fost clasificate ca fiind periculoase, iar 56% din instalaţiile testate în Ţările de Jos nu respectă normele europene de siguranţă. Deşi studiul a luat în calcul doar eşantioane din cinci ţări, este foarte probabil ca acelaşi tip de produse să fie comercializate peste tot în Europa.

Comisarul pentru protecţia consumatorilor, Meglena Kuneva, a declarat că aceste rezultate reprezintă un semnal de alarmă.

Ea a îndemnat statele membre să verifice mai atent conformarea la standardele de siguranţă şi a invitat operatorii economici implicaţi (producători, vânzători, distribuitori, importatori) să ia măsuri mai stricte de control. Comisarul european ne recomandă să fim atenţi şi:

  • să cumpărăm instalaţii de Crăciun de la comercianţi demni de încredere
  • să nu lăsăm niciodată instalaţia în funcţiune atunci când plecăm de acasă sau când mergem la culcare
  • să oprim instalaţiile care par să aibă probleme şi să le returnăm magazinului de unde le-am achiziţionat.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile