Kruimelpad

Hoe veilig is uw kerstverlichting? - 24/12/2009

Kerstboom met verlichting © Reporters

Elektrische schokken, brand... heel wat kerstverlichting is ronduit gevaarlijk, zo blijkt uit tests door de EU. Hou het dus veilig en doe de verlichting uit als u gaat slapen of het huis verlaat.

Bij een op de drie kerstverlichtingen is de kans op brand of een elektrische schok reëel, zo blijkt uit een marktonderzoek in opdracht van de Commissie.

Bij de tests in Nederland, Duitsland, Slowakije, Slovenië en Hongarije zijn bijna 200 producten uit alle prijscategorieën getest.

Ze werden getoetst aan 20 criteria en veel producten lieten het op meer dan één punt afweten.

Zo was bij veel lampjes het snoer te dun, de bevestiging te zwak of de isolatie te dun. Iets meer dan 40% van alle producten was afkomstig uit China.

In Hongarije bleek bijna 96% van alle verlichting gevaarlijk te zijn. In Nederland voldeed 56% niet aan de EU-veiligheidsnormen. Hoewel er maar in vijf landen onderzoek is gedaan, mag worden aangenomen dat het gaat om producten die overal in de EU worden verkocht.

Commissaris voor consumentenzaken Meglena Kuneva noemde de resultaten een duidelijke waarschuwing.

Ze dringt er bij de EU-landen op aan om beter toe te zien op de veiligheidsnormen, en vindt dat ook de sector zelf - producenten, importeurs, groothandel en detailhandel - kritischer moet worden. De consumenten raadt ze aan om vooral voorzichtig te zijn:

  • koop kerstverlichting alleen in betrouwbare winkels
  • laat de verlichting niet aan als u gaat slapen of het huis verlaat
  • vermoedt u gebreken, gebruik de lampjes dan niet en breng ze terug naar de winkel

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links