Навигационна пътека

Безопасни ли са вашите коледни лампички? - 24/12/2009

Осветено коледно дърво © Reporters

Според поръчани от ЕС тестове при много лампички съществува сериозен риск от токов удар или пожар. Не рискувайте - изключвайте ги, когато си лягате или излизате от вкъщи.

При един от всеки три комплекта коледни лампички съществува риск от пожар или токов удар, показва проучване, проведено по инициатива на Комисията.

В Германия, Унгария, Холандия, Словения и Словакия бяха проведени тестове на почти 200 комплекта лампички от всички ценови категории.

Беше проверено дали комплектите отговарят на повече от 20 изисквания и много от тях се провалиха на повече от един тест.

Комисията се натъкна на тънки проводници, слабо прикрепени към захранващия кабел щепсели и лоша изолация при много от коледните лампички. Малко над 40% от тях са произведени в Китай.

В Унгария почти 96% от лампичките се оказаха опасни. В Холандия 56% от тях не съответстват на стандартите за безопасност на ЕС. Въпреки че само пет страни участваха в проучването, вероятно и в останалата част от Съюза се продава същата светлинна украса.

Комисарят за потребителите Меглена Кунева определи резултатите като предупредителен сигнал.

Тя призова страните членки на ЕС да прилагат по-добре стандартите за безопасност и заяви, че компаниите в този сектор - производители, продавачи, дистрибутори и вносители - също трябва да засилят своя контрол. Колкото до потребителите, тя подчерта, че е необходимо да са внимателни и предложи следните съвети:

  • Купувайте коледни лампички само от търговци с добра репутация.
  • Никога не оставяйте коледните лампички включени, когато не сте вкъщи, или когато си лягате.
  • Ако ви се стори, че нещо не е наред с вашите лампички, прекратете употребата им и ги върнете в магазина.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки