Navigointipolku

Kööpenhaminassa ei ylletty EU:n tavoitteisiin - 21/12/2009

José Manuel Barroso Kööpenhaminan kokouksessa © EU

Kööpenhaminan ilmastokokouksen tulokset ovat puheenjohtaja Barroson mielestä oikeansuuntaisia mutta aivan liian vaatimattomia.

Komission puheenjohtaja José Manuel Barroso on pettynyt Kööpenhaminan ilmastokokouksen tuloksena syntyneeseen sitoumukseen, joka hänen mukaansa ei ole lähelläkään EU:n tavoitteita.

EU:n mielestä sitoumus on riittämätön ja siitä on kokonaan jätetty pois keskeisiä kohtia, kuten yhteiset päästövähennystavoitteet. Sitoumuksessa ei myöskään aseteta vuotta 2010 ilmastosopimuksen tekemisen määräajaksi, eikä siinä edes mainita tarvetta laillisesti sitovan sopimuksen tekemiseen.

Vaatimattomuudestaan huolimatta sitoumus ei syntynyt helposti. Pitkiksi venyneet neuvottelut olivat jo päätymässä umpikujaan, kun teollisuusmaat ja kehitysmaat kiistelivät siitä, miten taataan nopeasti teollistuvien maiden sitoutuminen päästörajoituksiin.

Kokouksen oli määrä päättyä perjantaina, mutta sen aikataulua jouduttiin venyttämään. Läpi yön jatkuneiden neuvottelujen jälkeen päästiin lauantaina sopuun sitoumuksesta, jolla ei kuitenkaan ole virallisen päätöksen arvoa, vaan se ainoastaan "merkittiin tiedoksi".

"Olen vilpittömän pettynyt", puheenjohtaja Barroso totesi. "Sitoumusten taso ei todellakaan ole sitä, mitä EU toivoi."

Hän huomautti kuitenkin, että jopa nyt saavutettu sitoumus on parempi kuin tyhjin käsin jääminen.

Kööpenhaminan sitoumuksen mukaan kasvihuonekaasupäästöjä vähennetään niin, että maapallon keskilämpötilan nousu saadaan pysymään alle kahdessa asteessa. Kahden asteen lämmönnousua pidetään kriittisenä rajana, jonka jälkeen ilmastonmuutos voi täysin riistäytyä hallinnasta. Kehittyneitä maita kehotetaan leikkaamaan päästöjään merkittävästi. Kehitysmaiden olisi hillittävä päästöjä, raportoitava toimiensa tuloksista kahden vuoden välein ja sallittava niiden kansainvälinen arviointi.

Kukin maa voi itse päättää, kuinka paljon se vähentää päästöjään. Kaikkien maiden on ilmoitettava tavoitteensa tammikuun loppuun mennessä.

Kokouksessa ei myöskään päästy kattavaan sopimukseen siitä, miten maille korvataan toiminta metsien säilyttämiseksi. Metsät ovat keskeisessä asemassa ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.

Konkreettisin tulos oli ehkä päätös kehitysmaiden ilmastotoimiin annettavasta avusta. Teollisuusmaat sopivat antavansa 21 miljardia euroa vuoteen 2012 mennessä ja 70 miljardia euroa vuoteen 2020 mennessä hankkeisiin, joilla edistetään ympäristöä kuormittamattoman energian käyttöä kehitysmaissa ja vastataan kuivuuden, merenpinnan nousun ja muiden ilmastomuutosten haasteisiin. EU on lupautunut antamaan pika-apuna tästä summasta 7,2 miljardia euroa, jonka rahoitukseen odotetaan osallistuvan niin yksityisten kuin julkistenkin tahojen.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä