Διαδρομή πλοήγησης

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης © EU

Ο Μπαρόζο χαρακτηρίζει τη συμφωνία ως θετικό βήμα, αλλά όχι επαρκή για την ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη συμφωνία της τελευταίας στιγμής που επιτεύχθηκε στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα, δηλώνοντας ότι πόρρω απέχει από τις προσδοκίες της ΕΕ.

Το κείμενο της συμφωνίας, μικρότερο από τρεις σελίδες, δεν περιλαμβάνει θέματα που η ΕΕ θεωρεί καθοριστικής σημασίας, όπως οι συλλογικοί στόχοι για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Επίσης, όχι μόνο δεν ορίζει το 2010 ως προθεσμία για τη σύναψη συνθήκης, αλλά ούτε καν αναφέρει την ανάγκη μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας.

Αλλά ακόμη και αυτά τα αποτελέσματα επιτεύχθηκαν με μεγάλη δυσκολία. Καθώς οι ώρες περνούσαν, οι διαπραγματεύσεις κινδύνευαν να ναυαγήσουν εξαιτίας της διάστασης απόψεων των βιομηχανικών και αναπτυσσόμενων χωρών για τον τρόπο διασφάλισης της δέσμευσης των ταχέως αναπτυσσόμενων χωρών για μείωση των εκπομπών.

Η διάσκεψη, η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί την Παρασκευή, παρατάθηκε καθώς οι ηγέτες του πλανήτη αντιμετώπιζαν το δίλημμα να δεχθούν τη συμφωνία ή να γυρίσουν άπρακτοι στις χώρες τους. Το Σάββατο, μετά από ολονύκτιες μαραθώνιες συζητήσεις, αποφάσισαν να «λάβουν υπόψη» τη συμφωνία.

«Δεν κρύβω την απογοήτευσή μου» δήλωσε ο πρόεδρος Μπαρόζο. «Το αποτέλεσμα υπολείπεται σαφώς των προσδοκιών μας».

Πρόσθεσε, όμως, ότι «η συμφωνία αυτή είναι καλύτερη από τη μη συμφωνία».

Η συμφωνία προβλέπει μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου «με στόχο» τη διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου, που αποτελεί το ανώτατο σημείο πέραν του οποίου η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Καλεί τις αναπτυγμένες χώρες να προβούν σε σημαντικές και μετρήσιμες περικοπές. Οι δε αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να αρχίσουν να μειώνουν τις εκπομπές τους και να ανακοινώνουν τα αποτελέσματα κάθε δύο χρόνια με προβλέψεις για «διεθνείς διαβουλεύσεις και αναλύσεις».

Εναπόκειται σε κάθε χώρα χωριστά να αποφασίσει το μέγεθος των μειώσεων. Η συμφωνία ορίζει το 2015 ως προθεσμία για την επανεξέταση των μέτρων που θα ληφθούν, αλλά τα κράτη πρέπει να καθορίσουν τους στόχους τους έως το τέλος Ιανουαρίου.

Στη διάσκεψη δεν επιτεύχθηκε επίσης συνολική συμφωνία για την αποζημίωση των χωρών που προστατεύουν τα δάση, τα οποία συμβάλλουν καθοριστικά στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Το πιο χειροπιαστό αποτέλεσμα ήταν ίσως η συμφωνία των αναπτυγμένων χωρών να διαθέσουν 30 δισ. δολάρια (21 δισ. ευρώ) τα επόμενα τρία χρόνια και 100 δισ. δολάρια (70 δισ. ευρώ) έως το 2020 για τη χρηματοδότηση έργων σε φτωχές χώρες, προκειμένου να προωθηθεί η καθαρή ενέργεια και να αντιμετωπιστούν η ξηρασία, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και άλλες κλιματικές αλλαγές. Η ΕΕ δεσμεύτηκε να διαθέσει 7,2 από τα 24 δισ. ευρώ υπό μορφή χρηματοδότησης ταχείας εκκίνησης που αναμένεται να προέλθει από διάφορες πηγές, ιδιωτικές και δημόσιες.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι