Sti

Efter København - 21/12/2009

José Manuel Barroso til konference i København © EU

Barroso: Aftale er et positivt skridt, men slet ikke vidtrækkende nok for EU.

Kommissionens formand José Manuel Barroso er skuffet over den aftale, der blev opnået i 11. time ved klimakonferencen. Den afspejler "langt fra" EU's forventninger, siger han.

Aftalen, der fylder mindre end tre sider, mangler elementer, som er afgørende for EU, bl.a. fælles mål for mindre udledning af drivhusgasser. Der er ikke fastsat en frist for indgåelse af en traktat i 2010. Faktisk står der ikke et eneste ord om, at der skal indgås en juridisk bindende aftale.

Men selv dette var svært nok at få i land. Uret tikkede, og forhandlingerne truede med at bryde sammen. Industrilandene og udviklingslandene stod stejlt over for hinanden og kunne ikke blive enige om, hvordan man skal sikre, at de hurtigt voksende økonomier overholder deres løfter om at mindske emissionerne.

Konferencen, der skulle være endt om fredagen, blev forlænget, mens stats- og regeringschefer fra hele verden skulle vælge mellem at godkende aftalen eller vende hjem uden resultater. Efter en ophedet debat, der varede til de små timer, var der lørdag enighed om, at "tage aftalen til efterretning".

"Jeg vil ikke skjule min skuffelse", udtaler José Manuel Barroso. "Ærligt talt havde vi håbet på en mere ambitiøs aftale."

Men han tilføjer: "Denne aftale er stadig bedre end ingen aftale."

Ifølge aftalen skal emissionen af drivhusgasser mindskes "med henblik på" at holde den globale opvarmning under 2 grader. Det betragtes som grænsen for, hvornår klimaforandringerne kan gå amok. Industrilandene opfordres til at udføre drastiske nedskæringer i udledningerne, der skal kunne kontrolleres. Udviklingslandene skal begynde på at mindske deres emissioner og indberette resultater hvert andet år med "bestemmelser om international konsultation og analyse".

De enkelte lande skal selv beslutte, hvor langt de vil gå. 2015 er sat som frist for en revision af de initiativer, der er taget, men landene skal have målene klar inden udgangen af januar.

Konferencen kunne heller ikke nå til enighed om en ambitiøs aftale om at kompensere landene for at bevare deres skove, som spiller en afgørende rolle i kampen mod klimaforandringer.

Det måske mest håndgribelige resultat var, at industrilandene blev enige om at bruge 21 milliarder euro (150 milliarder kroner) i de næste tre år og 100 milliarder euro (750 milliarder kroner) inden 2020 til projekter i udviklingslandene, der skal støtte ren energi og bekæmpe tørke, stigende vandstand og andre klimaforandringer. EU har lovet 7,2 milliarder af de 21 milliarder euro i hurtig startfinansiering, der skal komme fra både private og offentlige kilder.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links