Навигационна пътека

Жозе Мануел Барозу на конференцията в Копенхаген © EС

За ЕС спогодбата е добър, но не достатъчно амбициозен напредък, смята председателят на ЕК Барозу.

Председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу изрази разочарование от изготвеното в последния момент споразумение за климата в Копенхаген, като каза, че то е „далеч под“ очакванията на ЕС.

Освен че е не по-дълго от три страници, в него липсват изключително важни според Съюза елементи, като например колективни цели за намаляване на емисиите на парникови газове. В пакта не се посочва нито краен срок за сключване на договор през 2010 г., нито необходимостта от юридически обвързващо споразумение.

Дори и този резултат обаче бе постигнат трудно. Срещата премина в пререкания между развити и развиващи се страни за това как най-бързоразвиващите се от тях да гарантират ангажиментите си за ограничаване на емисиите.

Световните лидери продължиха да спорят дори след предварително обявения край на срещата дали да приемат споразумението или да си отидат с празни ръце. В събота, след цяла нощ разгорещени спорове, те решиха да го „имат предвид“.

„Няма да крия разочарованието си“, каза председателят Барозу. „Ние наистина се надявахме на повече амбиция от страна на участниците“.

Въпреки това, според г-н Барозу, „това споразумение е по-добро никакво споразумение“.

В него се призовава за намаляване на емисиите на парникови газове с цел задържане на глобалното затопляне под 2°C – прагът, отвъд който изменението на климата се очаква да излезе от контрол. Развитите държави трябва да направят големи, измерими намаления. Развиващите се страни трябва да започнат да ограничават емисиите си и да докладват за постигнатото на всеки две години, като се предвиждат „международни консултации и анализи“.

Отделните страни ще решават сами докъде да стигнат в усилията си. Като краен срок за оценка на предприетите действия е посочена 2015 г., но държавите трябва да заявят целите си до края на януари.

На конференцията не бе постигнато съгласие и по въпроса как да се компенсира опазването на горите, които са от решаващо значение за забавяне на изменението на климата.

Може би най-конкретният резултат от срещата бе решението на развитите страни да изразходват 30 млрд. долара (21 млрд. евро) през следващите три години и общо 100 млрд. долара (70 млрд. евро) до 2020 г. за финансиране на проекти в бедни държави за насърчаване на екологично чисти енергии и за борба със засушаването, покачването на морското равнище и други климатични промени. ЕС обеща възможно най-бързо да предостави 7,2 млрд. от първите 21 млрд., като се очаква те да дойдат както от публични, така и от частни източници.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки