Navigacijska pot

Priprave na København - 30/11/2009

Pogovori od Bangkoka do Barcelone so mimo. Kakšno je stališče EU?

Evropska unija se bo na konferenci ZN o podnebnih spremembah v Københavnu zavzela za res zavezujoč svetovni sporazum, s katerim bi globalno segrevanje zaustavili, še preden bi se temperatura ozračja dvignila na katastrofalno raven.

Voditelji držav EU so se tako na novembrskem zasedanju dogovorili, da bodo državam v razvoju pomagali pri njihovem spopadanju s podnebnimi spremembami, niso pa določili višine finančnih sredstev.

Toda po besedah predsednika Evropske komisije Barrosa je EU pripravljena prispevati pošteni delež. Po ocenah naj bi ta do leta 2020 znašal 100 milijard EUR na leto. Komisija predlaga, da naj bi EU za začetek do leta 2012 plačevala od 5 do 7 milijard EUR na leto.

Voditelji držav z vsega sveta se bodo decembra na konferenci ZN v Københavnu poskušali dogovoriti o nadaljevanju Kjotskega protokola, ki so ga razvite države sprejele leta 1997 in ki določa 5-odstotno zmanjšanje izpustov CO2 glede na leto 1990.

Pogajanja o vsebini novega sporazuma so po svetu potekala v več krogih, med drugim v Bonnu, Bangkoku in Barceloni. Tudi Kitajska in ZDA, dve veliki onesnaževalki, zdaj obljubljata sodelovanje, zato je po mnenju EU zelo verjetno, da bodo v Københavnu sprejeli odločilen sporazum.

Evropska unija že uresničuje cilj, da bo do leta 2020 zmanjšala izpuste toplogrednih plinov za najmanj 20 % glede na leto 1990. Če bodo druge države v Københavnu pokazale podobno pripravljenost, namerava to ciljno vrednost dvigniti na 30 %.

Barroso je vodilne gospodarstvenike na nedavnem srečanju pozval, naj ne čakajo na novi sporazum. Že zdaj lahko začnemo, kajti podnebne spremembe so že tu, je poudaril.

Pogajanja za København – prispevek EU English

Pogajanja za København – stran švedskega predsedstva EU Englishfrançaissvenska

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave