Kruimelpad

De weg naar Kopenhagen - 30/11/2009

Waar staat de EU, nu er van Barcelona tot Bangkok is onderhandeld?

De EU zal aandringen op ambitieuze afspraken op de VN-conferentie over klimaatverandering in Kopenhagen om te voorkomen dat de opwarming van de aarde rampzalige vormen aanneemt.

Tijdens hun bijeenkomst in november hebben de Europese leiders besloten samen een fonds op te richten om ontwikkelingslanden te helpen in de strijd tegen klimaatverandering. Precieze bedragen zijn daarbij nog niet afgesproken.

Voorzitter Barroso zegt echter dat de EU bereid is een "redelijk deel" te betalen van de rekening die kan oplopen tot zo'n 100 miljard euro per jaar in 2020. Als eerste aanzet stelt de Commissie voor om tot 2012 namens de EU 5 tot 7 miljard euro te betalen.

In december vergaderen de wereldleiders in Kopenhagen over de opvolger voor het protocol van Kyoto dat in 1997 werd goedgekeurd door de ontwikkelde landen. Met dat protocol verplichtten die landen zich tot een vermindering van de uitstoot met 5% ten opzichte van 1990.

In de aanloop naar Kopenhagen hebben verschillende onderhandelingsrondes plaatsgevonden, onder andere in Bonn, Bangkok en Barcelona. Nu ook grote vervuilers zoals China en de VS meer willen doen, acht de EU de kans groot dat er in Kopenhagen een akkoord van betekenis kan worden gesloten.

De EU had al toegezegd om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 met minstens 20% ten opzichte van 1990 te verlagen. Als andere landen zich daarbij aansluiten, wil de EU dat verhogen tot 30%.

Tijdens een recente ontmoeting met zakenlui, spoorde Barroso hen aan dat nieuwe verdrag niet af te wachten. "We moeten nu in actie komen, want de klimaatverandering wacht echt niet op ons."

Onderhandelen voor Kopenhagen: de bijdrage van de EU English

Onderhandelen voor Kopenhagen - de site van EU-voorzitter Zweden Englishfrançaissvenska

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links