Навигационна пътека

Каква е позицията на ЕС след преговорите в Банкок и Барселона?

ЕС настоява за амбициозно споразумение на конференцията на ООН за изменението на климата в Копенхаген, за да се избегнат катастрофални последствия от глобалното затопляне.

На срещата си през ноември европейските лидери се споразумяха да участват в създаването на фонд в помощ на борбата на развиващите се страни с изменението на климата, без да посочват точна цифра.

Въпреки това председателят на Комисията Барозу твърди, че ЕС е готов да заплати своя „справедлив дял“ от сметката, която се очаква да достигне 100 млрд. евро годишно до 2020 г. Като начало Комисията предлага ЕС да предоставя 5-7 млрд. евро на година до 2012 г.

Световните лидери се срещат в Копенхаген през декември, за да съставят нов договор, който ще наследи протокола от Киото, приет от развитите страни през 1997 г. В него държавите се ангажираха на намалят емисиите си с 5 % в сравнение с равнищата през 1990 г.

Като подготовка за срещата се проведоха няколко кръга световни преговори, включително в Бон, Банкок и Барселона. Сега, когато големи замърсители като Китай и САЩ вече също обещават да положат усилия, ЕС смята, че шансовете за приемане на значимо споразумение в Копенхаген са големи.

ЕС вече е поел ангажимент да намали емисиите си с поне 20 % спрямо нивата от 1990 г. до 2020 г. и дори с 30 %, ако и други страни поемат подобни ангажименти.

На неотдавнашна среща с бизнес лидери г-н Барозу прикани да не се чака приемането на нов договор. „Можем да действаме още сега, тъй като изменението на климата вече е факт“.

Преговори за Копенхаген – приносът на ЕС English

Преговори за Копенхаген – сайт на шведското председателство на ЕС Englishfrançaissvenska

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки