Sökväg

Lurendrejeri med ringsignaler stoppas - 17/11/2009

Hand som håller en mobil framför en datorskärm ©EC

Europeiska konsumentmyndigheter har utrett 301 webbplatser för vilseledande försäljning av ringsignaler och andra mobiltjänster.

Efter myndigheternas utredning har 70 % av webbplatserna antingen stängt ner eller rättat sig efter EU:s konsumentregler.

Hittills har 54 webblatser stängts ner. Ytterligare 159 har ”städats upp” så att de nu följer EU:s konsumentregler. I Italien fick nio mobilföretag böta sammanlagt 2 miljoner euro.

De 301 webbplatserna fanns bland de 558 webbplatser som undersöktes under en vecka i juni 2008 i ett samarbete mellan EU-länderna, Norge och Island. De säljer alla olika tjänster för mobiltelefoner, t.ex. ringsignaler, bakgrundsbilder, logotyper, spel och chatt-tjänster.

Undersökningen föranleddes av hundratals klagomål. Många kom från föräldrar som drabbats av höga telefonräkningar sedan deras barn utan att veta om det prenumererat på ringsignaler eller andra tjänster. Många av webbplatserna riktar sig just till barn och unga.

Det var andra gången som europeiska tillsynsmyndigheter gjorde gemensam sak. År 2007 gällde det webbplatser som sålde flygbiljetter i 15 EU-länder och Norge.

EU:s konsumentkommissionär Meglena Kuneva säger att fler undersökningar är att vänta. ”Resultaten visar att EU-samarbete i konsumentfrågor kan bidra avsevärt till en seriös marknad för konsumenter.”

Marknaden för mobiltjänster växer i takt med mobilernas popularitet. År 2007 såldes det ringsignaler i Europa för uppskattningsvis 691 miljoner euro, ofta på nätet.

Österrike, Ungern och Rumänien är de länder som hade flest olagliga webbplatser – 21 vardera. Frankrike och Litauen hade 20 var. Sedan följer Belgien, Norge och Nederländerna med 18, 17 respektive 16 olagliga webbplatser. I Sverige var det bara en webbplats som bröt mot EU:s konsumentregler.

Några av de italienska företag som fick böta var Telecom Italia, Vodafone, Fox Mobile och Tutto gratis.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar