Navigacijska pot

Zaradi preiskave EU odpravljene prevare pri 70 % spletišč s ponudbo melodij za mobilne telefone - 17/11/2009

Roka z mobilnim telefonom pred računalniškim zaslonom ©EC

Preiskava zavajajočih potrošniških praks je zajela 301 spletno stran s ponudbo storitev za mobilne telefone.

V preiskavi zavajajočih potrošniških praks pri ponudbi storitev za mobilne telefone so pregledali 301 spletno stran.

Do zdaj so zaprli 54 in uredili 159 spletišč zaradi kršitev potrošniške zakonodaje EU. Italija je kaznovala devet ponudnikov takih storitev in mobilnih operaterjev s kaznijo v skupni višini približno 2 milijona EUR.

Ta spletišča so med 558 portali, ki so jih pregledali v tednu dni lanskega junija. Preiskava je skupaj z Norveško in Islandijo zajela 29 držav. Podjetja v teh državah prodajajo storitve za mobilne telefone, denimo melodije, ozadja, logotipe, igrice in naročnino za klepetalnice.

Vzrok za preiskavo so številne pritožbe, pogosto staršev, ki jih je neprijetno presenetil visok telefonski račun, potem ko so se njihovi otroci pomotoma naročili na melodijo ali drugo storitev. Te spletne strani so pogosto namenjene mladim.

Preiskava je druga skupna akcija organov pregona v Evropi. Leta 2007 je 15 držav skupaj z Norveško izvedlo pregled spletišč, ki prodajajo letalske vozovnice.

Evropska komisarka za potrošniške zadeve Meglena Kuneva je dejala, da bodo izvedli še več takih pregledov. „Ti rezultati kažejo, da sodelovanje organov pregona po vsej EU lahko veliko pripomore k urejanju trga za potrošnike.“

Trg teh storitev raste, saj se povečuje tudi razširjenost mobilnih telefonov. Leta 2007 naj bi vrednost prodaje melodij na trgu EU dosegla približno 691 milijonov EUR, kar vključuje tudi spletne nakupe, a se ne omejuje samo nanje.

Največ kršitev pravil o varstvu potrošnikov so ugotovili v Avstriji, na Madžarskem in v Romuniji (po 21 v vsaki). V Franciji in Litvi je bilo 20 kršitev, nato so sledile Belgija, Norveška in Nizozemska z 18, 17 oziroma 16 kršitvami. Nepravilnosti so odkrili tudi na 8 slovenskih spletnih straneh.

V Italiji so morala denarno kazen plačati podjetja Telecom Italia, Vodafone ali Fox Mobile in Tutto gratis.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave