Cale de navigare

În urma anchetei dispuse de UE, 70% din site-urile de internet care comercializează tonuri de apel au fost închise sau obligate să ia măsuri de remediere - 17/11/2009

Mână ţinând un telefon mobil în faţa unui ecran de calculator ©CE

Autorităţile au verificat un număr de 301 site-uri care furnizează servicii de telefonie mobilă, în urma încălcării normelor comunitare în materie de protecţie a consumatorului.

Autorităţile au verificat un număr de 301 site-uri care furnizează servicii de telefonie mobilă, în urma încălcării normelor comunitare în materie de protecţie a consumatorului.

Până în prezent 54 au fost închise şi alte 159 au fost obligate să îşi corecteze practicile prin care încălcau normele comunitare în domeniul protecţiei consumatorilor. În urma investigaţiilor, autorităţile italiene au aplicat o amendă de 2 milioane de euro unui număr de nouă furnizori de conţinut de internet şi operatori de telefonie mobilă.

Site-urile respective au făcut parte din cele 558 verificate timp de o săptămână, în luna iunie 2008. A fost vorba despre o operaţiune derulată în 29 de ţări (statele membre, Norvegia şi Islanda). Toate aceste site-uri comercializau conţinut pentru telefoanele mobile, printre care tonuri de apel, fonduri de ecran, logouri, jocuri şi abonamente la servicii de chat.

Ancheta a fost declanşată ca urmare a sutelor de plângeri adresate autorităţilor, adesea de către părinţii care primeau facturi telefonice foarte mari după ce copiii se abonaseră, fără să ştie, la tonuri de apel sau alte servicii. Multe dintre site-uri au avut ca ţintă tinerii.

Această operaţiune de verificare reprezintă cea de-a doua acţiune comună a autorităţilor responsabile de aplicarea legii în Europa. În 2007, 15 state membre, cărora li s-a alăturat şi Norvegia, au investigat site-urile de internet care comercializau bilete de avion.

Comisarul european pentru protecţia consumatorilor, Meglena Kuneva, a declarat că alte investigaţii sunt în curs de planificare. „Aceste rezultate arată că o cooperare pentru aplicarea legii la scară europeană poate contribui enorm la eliminarea de pe piaţă a factorilor care contravin intereselor consumatorilor.”

Piaţa serviciilor de telefonie mobilă este în creştere, reflectând însăşi popularitatea telefoanelor. În 2007, valoarea tonurilor de apel comercializate la nivel european a fost estimată la 691 milioane de euro şi a inclus vânzările prin internet.

Austria, Ungaria şi România au fost ţările cu cele mai multe site-uri care au încălcat drepturile consumatorului - 21 fiecare. În Franţa şi Lituania, numărul acestora a fost de 20, iar în Belgia, Norvegia şi Ţările de Jos - 18, 17 şi respectiv 16.

Printre companiile amendate în Italia s-au numărat Telecom Italia, Vodafone, Fox Mobile şi Tutto gratis.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile