Navigációs útvonal

Uniós razzia után: a csengőhangokat forgalmazó weboldalak 70%-a átalakult vagy megszűnt - 17/11/2009

Mobiltelefont tartó kéz számítógép képernyője előtt ©EC

Miután az EU felhívta a figyelmet a fogyasztókat megtévesztő gyakorlatokra, a hatóságok 301 mobiltelefonos szolgáltatást értékesítő weboldalt vettek górcső alá.

Miután az EU felhívta a figyelmet a fogyasztókat megtévesztő gyakorlatokra, a hatóságok 301 mobiltelefonos szolgáltatást értékesítő weboldalt vettek górcső alá.

Az uniós fellépés nyomán kezdeményezett hatósági vizsgálatok óta a weboldalak közül 54 megszüntette tevékenységét, 159 pedig „megújult”, azaz javítani kényszerült az uniós fogyasztóvédelmi szabályokat sértő gyakorlatain. Az uniós fellépést követően Olaszország 9 tartalom- és mobiltelefon-szolgáltatóra szabott ki pénzbüntetést, összesen körülbelül 2 millió euró értékben.

Az uniós országok Norvégiával és Izlanddal karöltve 2008 júniusában egy hét alatt 558 olyan weboldalt választottak ki, amelyek mobiltelefonos szolgáltatásokat (csengőhangot, háttérképet, logókat, játékokat és csetelési szolgáltatásokra való előfizetést) értékesítettek, és amelyek egy részét alaposan megvizsgálták.

Az ellenőrzési kampányra azután került sor, hogy rengeteg panasz érkezett az ilyen szolgáltatásokra. Mivel a weboldalak jelentős része a fiatalokat célozza meg, szüleik kapták kézhez gyermekeik hatalmas telefonszámláit, amelyekben a tudtuk nélkül letöltött csengőhangok vagy egyéb szolgáltatások díjai szerepeltek.

Ez a mostani vizsgálat a második olyan akció volt, amelyet az európai végrehajtó hatóságok közösen szerveztek. Tizenöt uniós ország és Norvégia ugyanis 2007-ben a repülőjegyeket forgalmazó honlapokat vizsgálta át.

Az EU fogyasztóvédelmi biztosa, Meglena Kuneva bejelentette, hogy további vizsgálatokra kerül majd sor. „Az eredmények azt jelzik, hogy az uniós szintű végrehajtási együttműködéssel sokkal hatékonyabban tisztíthatjuk meg a piacot.”

A mobiltelefonok töretlen népszerűségének köszönhetően a mobiltelefonos szolgáltatások piaca is folyamatosan bővül. A csengőhangok európai (internetes vagy más típusú) értékesítésének volumene 2007-ben becslések szerint 691 millió euró volt.

A legtöbb olyan weboldalt, amely áthágja a fogyasztóvédelmi szabályokat Ausztriában, Magyarországon és Romániában találták (mindegyik országban 21-et). Őket Franciaország és Litvánia követi 20–20 webhellyel, majd Belgium (18), Norvégia (17) és Hollandia (16).

Az olasz hatóságok olyan cégekre szabtak ki büntetéseket, mint a Telecom Italia, a Vodafone vagy a Fox Mobile és a Tutto gratis.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek