Navigointipolku

Harhaanjohtavaa matkapuhelinpalvelujen myyntiä kitketään - 17/11/2009

Matkapuhelin tietokoneen näytön edessä ©EC

EU:n tehotarkastuksen jälkeen 301 verkkosivustoa joutui tarkempaan syyniin.

Viranomaiset ovat tarkastaneet 301 matkapuhelinpalveluja tarjoavaa verkkosivustoa sen jälkeen, kun EU teki tehotarkastuksen kuluttajia harhaanjohtavasta myynnistä.

Tähän mennessä 54 sivustoa on suljettu ja 159 on "siivottu", eli sivustojen on täytynyt korjata EU:n kuluttajalainsäädännön vastaiset käytäntönsä. Italiassa määrättiin noin kahden miljoonan euron sakot yhdeksälle mobiilisisällön tarjoajalle ja matkapuhelinoperaattorille, jotka jäivät tehotarkastuksessa kiinni sääntöjenvastaisuuksista.

Suljetut ja siivotut verkkosivustot kuuluivat niihin 558 verkkosivustoon, jotka tutkittiin kesäkuussa 2008 viikon aikana. Tarkastus toteutettiin 29 maan yhteistyönä, ja siihen osallistuivat EU-maat, Norja ja Islanti. Kaikki tarkastetut verkkosivustot myyvät mobiilisisältöä, kuten soittoääniä, taustakuvia, logoja, pelejä ja chat-palvelujen käyttöoikeuksia.

Tehotarkastukseen ryhdyttiin, koska viranomaiset olivat saaneet satoja valituksia. Usein vanhemmat valittivat saatuaan suuren puhelinlaskun, kun lapset olivat tilanneet ilmaiseksi luulemansa soittoäänen tai muun palvelun, joka olikin osoittautunut maksulliseksi. Lapset ja nuoret ovatkin monien sivustojen kohderyhmä.

Tehotarkastus oli toinen EU:n laajuinen viranomaisten yhteisoperaatio. Vuonna 2007 Norja ja 15 EU-maata tarkastivat yhteistyössä lentolippuja myyviä verkkosivustoja.

EU:n kuluttajakomissaari Meglena Kuneva kertoi, että uusia tarkastuksia ollaan jo suunnittelemassa. Hänen mukaansa selvityksen tulokset osoittavat, että EU:n laajuiset yhteisoperaatiot ovat tehokas keino siivota kuluttajamarkkinoita.

Matkapuhelinpalvelujen suosio kasvaa koko ajan, mikä kertoo myös matkapuhelinten suosion kasvusta. Vuonna 2007 eurooppalaisten soittoäänien myynnin arvo oli noin 691 miljoonaa euroa. Tähän summaan on laskettu mukaan Internetin kautta tehdyt ostot.

Eniten kuluttajalainsäädäntöä rikkovia sivustoja oli Itävallassa, Unkarissa ja Romaniassa, 21 kussakin. Ranskassa ja Liettuassa tällaisia sivustoja oli 20, Belgiassa 18, Norjassa 17 ja Alankomaissa 16. Suomessa kuluttajalainsäädäntöä rikkoi 6 sivustoa.

Italiassa sakkoja saivat muun muassa Telecom Italia, Vodafone / Fox Mobile ja Tutto gratis.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä