Sti

EU slår ned på websteder, der svindler med ringetoner - 17/11/2009

Hånd med mobiltelefon foran computerskærm ©EC

301 websteder er blevet efterforsket som led i EU's indsats over for vildledende forbrugerpraksis.

Foreløbig har EU lukket 54 og "ryddet op" på 159 websteder, som nu skal gøre op med den praksis, der er i strid med EU's forbrugerregler. Det svarer til 70 % af de undersøgte websteder. I Italien er ni virksomheder f.eks. blevet pålagt bøder på i alt ca. 2 millioner euro.

Deres websteder var blandt de 558, der blev udsat for en ugelang efterforskning i juni 2008. Den såkaldte "rent hus-aktion" omfattede de 27 EU-lande og Norge og Island. Alle webstederne sælger indhold til mobiltelefoner – f.eks. ringetoner, skærmbaggrunde, logoer, spil og abonnementer til chattjenester.

Aktionen var resultatet af hundredvis af klager – ofte fra forældre, der stod med en skyhøj telefonregning, fordi deres børn var kommet til at abonnere på en ringetone eller andre tjenester. Mange af webstederne er rettet mod børn og unge.

Det er den anden fælles håndhævelsesindsats i EU. Første gang var i 2007, hvor 15 EU-lande gik sammen med Norge om at kontrollere websteder, der solgte flybilletter.

Ifølge EU's forbrugerkommissær, Meglena Kuneva, kan vi se frem til flere fælles aktioner: "Resultaterne af aktionen viser, at et samarbejde om håndhævelse på EU-plan kan gøre en enorm forskel, når der ryddes op på et forbrugermarked."

Markedet for mobiltjenester vokser i takt med, at flere og flere får deres egen mobil. I 2007 anslog man, at der i alt blev solgt ringetoner for 691 millioner euro i EU – inklusive internetsalget.

Rumænien, Ungarn og Østrig var de største syndere. Her overtrådte 21 websteder forbrugerlovgivningen. I Frankrig og Litauen blev der fundet 20 overtrædelser, efterfulgt af Belgien, Norge og Nederlandene med henholdsvis 18, 17 og 16.

I Danmark konstaterede man, at 11 ud af 15 undersøgte websteder var i strid med EU-reglerne.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links