Навигационна пътека

70 % от измамническите сайтове за сваляне на мелодии за мобилни телефони са коригирани или закрити след разследване на ЕС - 17/11/2009

Ръка, държаща мобилен телефон пред компютърен екран ©EC

Властите провериха 301 сайта за услуги за мобилни телефони в рамките на акция на ЕС срещу подвеждащи потребителите практики.

Властите провериха 301 сайта за услуги за мобилни телефони в рамките на акция на ЕС срещу подвеждащи потребителите практики.

Досега 54 сайта са закрити, а 159 са „прочистени“, тоест - принудени да коригират практиките, нарушаващи законодателството за защита на потребителите в ЕС. В резултат на разследването Италия глоби девет доставчици на съдържание и мобилни оператори общо с около 2 млн. евро.

Уебсайтовете бяха сред проверените 558 сайта в рамките на една седмица през юни 2008 г. Проверката бе проведена в 29 страни - държавите-членки на ЕС, Норвегия и Исландия. Всички сайтове продават съдържание за мобилни телефони - мелодии, фонови изображения, лога, игри и абонаменти за чатове.

Проверката бе предизвикана от стотици жалби, често подадени от родители, получили големи телефонни сметки, след като техните деца са се абонирали за мелодия за мобилен телефон или друга услуга, без да знаят за това. Много от сайтовете са насочени към младите хора.

Проверката бе второто съвместно действие на правоприлагащите органи в Европа. През 2007 г. 15 страни от ЕС и Норвегия провериха уебсайтове за продажба на самолетни билети.

Комисарят по въпросите на потребителите Меглена Кунева заяви, че се извършват още проверки. „Тези резултати показват, че сътрудничеството в областта на правоприлагането в ЕС може да допринесе много за прочистването на даден пазар от гледна точка на потребителите.“

Пазарът на услуги за мобилни телефони се разраства в резултат на популярността на самите мобилни телефони. През 2007 г. стойността на продажбите на мелодии за мобилни телефони в Европа бе 691 млн. евро, включително (но не само) на купените по интернет.

Най-много сайтове, нарушаващи правилата за потребителите, има в Австрия, Унгария и Румъния - по 21 във всяка страна. Във Франция и Литва те са по 20, следват Белгия, Норвегия и Нидерландия съответно с 18,17 и 16. В България от 22 проверени сайта нарушения на правилата за потребителите са открити в 14.

Сред глобените компании в Италия са Telecom Italia, Vodafone, Fox Mobile и Tutto gratis.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки