Kruimelpad

Wat is de juiste koers voor een goed maritiem beleid en duurzame visserij? - 16/10/2009

Kustwacht en visserij-inspecteurs op de Noordzee © EC

Er zijn voorstellen op tafel gelegd voor internationale samenwerking bij controles op zee, voor een grotere rol voor de EU in maritieme zaken wereldwijd, en voor duurzame visserij.

Twee jaar nadat de EU van start ging met een geïntegreerd maritiem beleid, heeft de Commissie voor het eerst de stand van zaken DeutschEnglishfrançais opgemaakt.

Ook heeft ze prioriteiten voor dat beleid bepaald en voorstellen gedaan voor meer samenwerking tussen EU-landen bij het toezicht op zee DeutschEnglishfrançais en voor een grotere invloed van de EU bij maritieme zaken wereldwijd English .

Hoewel het maritiem beleid relatief jong is, heeft het al kunnen zorgen voor "een verandering in de manier waarop Europa omgaat met haar maritieme rijkdommen", aldus EU-commissaris voor maritieme zaken Joe Borg.

Europa heeft 70.000 kilometer kust langs twee oceanen en vier zeeën en daar is volop bedrijvigheid, van handel en scheepvaart tot visserij en toerisme. Maar de zee is ook het toneel van ongevallen, illegale lozingen, al dan niet reglementaire visserij, piraterij, georganiseerde misdaad, drugshandel, illegale migratie en terrorisme.

Al die problemen moeten momenteel door verschillende nationale autoriteiten worden aangepakt, zoals de grensbewakingsdiensten, douane, defensie en havendiensten.

Een prioriteit voor de komende jaren is een betere samenwerking tussen die diensten. Ook duurzame groei is een belangrijk doel, en bovendien wil de EU meer inspraak in het internationaal beheer van de zeeën. Tot slot wordt via twee proefprojecten - een in de Middellandse zee en een in de Noordzee - nagegaan of en hoe inspectiediensten op zee kunnen worden samengevoegd.

Los van dit alles heeft de Commissie nieuwe visquota voor 2010 voorgesteld op basis van de hoeveelheden die volgens wetenschappers kunnen worden gevangen zonder blijvende schade aan de visbestanden.

De meest bedreigde vissoorten zijn kabeljauw, haring en ansjovis. In 2008 is bijvoorbeeld een zeer groot deel van het kabeljauwbestand gevangen, groter dan er sinds 1999 in een jaar tijd was opgehaald.

"Er zullen er altijd wel een paar ontevreden zijn, mensen die alleen aan de korte termijn denken, die ervoor pleiten om nu nog gauw een beetje meer te vangen, en dat duurzaam vissen nog even uit te stellen. Maar dat is niet de juiste aanpak," zei Joe Borg.

Meer over het maritiem beleid van de EU DeutschEnglishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links