Navigacijska pot

Nova smer za pomorsko politiko - 16/10/2009

Obalna straža in ribiški inšpektorji v Severnem morju © ES

Novi predlogi za sodelovanje pri nadzoru nad morjem, večjo vlogo EU v svetovnih pomorskih zadevah in trajnostnem ribištvu.

Dve leti po sprejemu celostne pomorske politike je Komisija pripravila prvo poročilo o napredku DeutschEnglishfrançais .

Določila je tudi prednostne naloge te politike in pripravila predloge za sodelovanje med državami EU pri nadzoru nad morjem DeutschEnglishfrançais in za večji vpliv EU v svetovnih pomorskih zadevah English .

Pomorska politika je relativno nova, vendar „je že spremenila način, kako Evropa upravlja s svojimi pomorskimi viri,“ je dejal komisar za ribištvo in pomorske zadeve Joe Borg.

Evropa ima 70 000 km morske obale ob dveh oceanih in štirih morjih, ki omogočajo številne dejavnosti od trgovine in prevoza do ribolova in turizma. Toda na morju se dogajajo tudi pomorske nesreče, izlivi nafte, nezakonit in nereguliran ribolov, piratstvo, organizirani kriminal, trgovanje z drogo, nezakonito priseljevanje in grožnje s terorističnimi napadi.

Odgovornost za spopadanje s temi izzivi si zdaj delijo nacionalni organi, denimo organi mejnega nadzora, carinski organi in organi za zaščito v pristanišču.

V naslednjih letih naj bi ti organi začeli medsebojno sodelovati. Med cilji sta še trajnostna rast in večji vpliv EU v mednarodnih prizadevanjih za boljše upravljanje z morjem. Tudi dva pilotna projekta – eden za Sredozemsko in drugi za Severno morje – bosta preverila, kako povezane so dejavnosti nadzora.

V posebni pobudi je Komisija predlagala nove ribolovne kvote za leto 2010 na podlagi količin, ki naj bi jih po znanstveni oceni ulovili brez trajne škode za ribje staleže.

Najbolj ogroženi so trska, sled in sardon – leta 2008 so ulovili več trske kot kdaj koli po letu 1999. Zato bodo kvote za leto 2010 za 25 % manjše od tistih v letu 2009.

„Vedno bodo nekateri nezadovoljni in se bodo zavzemali za kratkoročno strategijo, po kateri naj bi ulovili več zdaj, trajnostno upravljanje pa prestavili na naslednje leto. Vendar tako ne smemo delati,“ je še dejal Joe Borg.

Več o pomorski politiki EU DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave