Navigointipolku

Meripolitiikalle ja kestävälle kalastukselle uudet tavoitteet - 16/10/2009

Merivalvojia ja kalastustarkastajia Pohjanmerellä © EC

Komissio haluaa tehostaa merivalvontayhteistyötä ja vahvistaa EU:n roolia maailmanlaajuisissa meriasioissa ja kestävän kalastuksen edistämisessä.

EU:ssa alettiin harjoittaa yhdennettyä meripolitiikkaa kaksi vuotta sitten. Komissio on nyt julkaissut ensimmäisen väliraportin DeutschEnglishfrançais politiikan edistymisestä.

Komissio on myös määrittänyt meripolitiikan uudet tavoitteet ja laatinut ehdotukset, joilla pyritään lisäämään EU-maiden merivalvontayhteistyötä DeutschEnglishfrançais ja vahvistamaan EU:n vaikutusta maailmanlaajuisiin meriasioihin English .

”Vaikka yhdennetty meripolitiikka on otettu käyttöön vasta äskettäin, se on jo onnistunut muuttamaan EU:n suhtautumista merialueisiin liittyviin kysymyksiin”, toteaa meri- ja kalastusasioista vastaava komissaari Joe Borg.

EU:lla on lähes 70 000 kilometriä rantaviivaa kahdella valtamerellä ja neljällä merellä. Merellisiä elinkeinoja ovat muun muassa kaupankäynti, laivaliikenne, merikuljetukset, kalastus ja matkailu. Meriin liittyy kuitenkin myös vahingollisia ja kielteisiä ilmiöitä kuten onnettomuuksia ja öljyvuotoja, laivarahtien joutumista hukkaan, laitonta ja sääntelemätöntä kalastusta, merirosvousta, järjestäytynyttä rikollisuutta, huumeiden salakuljetusta, laitonta maahanmuuttoa ja terrorismin uhkaa.

Nykyään meriasioiden hoidosta vastaavat useat kansalliset viranomaiset, muun muassa tulli-, rajavalvonta- ja satamaviranomaiset sekä merivoimat.

EU:n tavoitteena on saada eri viranomaiset toimimaan vastedes yhdessä. Meripolitiikalla pyritään myös varmistamaan kestävä kasvu ja lisäämään EU:n kansainvälistä vaikutusvaltaa meriasioissa. Lisäksi EU-maiden yhdennettyä merivalvontaa testataan käytännössä kahdella kokeiluhankkeella, joista toinen toteutetaan Välimerellä ja toinen Pohjanmerellä.

Erillisessä aloitteessa komissio ehdottaa uusia kalastuskiintiöitä vuodelle 2010. Ehdotukset perustuvat tieteellisiin lausuntoihin kestävistä pyyntimääristä, joita voidaan pyytää aiheuttamatta pysyvää vahinkoa kalakannoille.

Uhatuimpia ovat turskan, sillin, silakan ja sardellien kannat. Turskaa kalastettiin viime vuonna enemmän kuin koskaan vuoden 1999 jälkeen.

”Mutta aina löytyy myös tyytymättömiä valittajia ja lyhytnäköisten ratkaisujen kannattajia: niitä, joiden mielestä vielä on varaa pyytää suurempia määriä ja lykätä kestävyyshuolet myöhemmäksi. Niin emme kuitenkaan voi toimia”, toteaa kalastuskomissaari Joe Borg.

Lisätietoa EU:n meripolitiikasta DeutschEnglishfrançais

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä