Навигационна пътека

Определяне на курса на морската политика и устойчивия риболов - 16/10/2009

Брегова охрана и риболовни инспектори в Северно море © ЕО

Предложения за сътрудничество в областта на морското наблюдение, за по-голяма роля на ЕС в международното морско дело и за устойчив риболов.

Две години след началото на интегрираната морска политика на ЕС, Комисията представи първия доклад за напредъка DeutschEnglishfrançais .

Тя определи също така приоритетите в тази сфера и направи предложения за засилване на сътрудничеството между страните от ЕС в областта на морското наблюдение DeutschEnglishfrançais и за увеличаване на влиянието на Съюза в международното морско дело English .

Въпреки че морската политика се изпълнява сравнително отскоро, „тя вече успя да промени начина, по който Европа управлява морските си ресурси“, заяви комисарят по морското дело Джо Борг.

Европа разполага с около 70 000 км брегова ивица и с излаз на два океана и четири морета, в които се извършват изключително много дейности - търговия, корабоплаване, риболов, туризъм и т.н. Моретата обаче са и арена на корабни катастрофи, нефтени разливи, незаконни и нерегулирани рибарски практики, пиратство, организирана престъпност, трафик на наркотици, незаконна имиграция и терористични заплахи.

В момента отговорността за справяне с тези предизвикателства е поделена между различни национални органи, като например граничната полиция, митниците, пристанищната администрация и армията.

Един от приоритетите през следващите години ще бъде различните органи да заработят съвместно. Устойчивият растеж е друга основна цел, както и увеличаването на ролята на ЕС в международните усилия за по-добро управление на моретата. Чрез два пилотни проекта, един в Средиземно море и един в Северно море, ще се изпробва интеграцията на дейностите за морско наблюдение.

В рамките на друга инициатива Комисията предложи нови риболовни квоти за 2010 г. въз основа на количествата, които според учените могат да бъдат уловени, без да се нанесе непоправима вреда на популациите от риба.

Най-застрашени са треската, херингата и аншоата - през 2008 г. процентът на уловената треска е най-голям от 1999 г. насам.

„Винаги ще се чуват самотни гласове на недоволство и късогледство, призоваващи за малко по-голям улов сега и искащи отлагане на устойчивостта с още една година. Не трябва да се поддаваме на подобни призиви.“, обяснява Джо Борг.

Повече за морската политика на ЕС DeutschEnglishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки