Navigacijska pot

Za uspešnejše zdravljenje raka - 29/09/2009

Bolnik z rakom pri pregledu z MRI © Reporters

Evropska komisija je zaradi velikih razlik v stopnji smrtnosti zaradi raka po državah članicah še okrepila skupne napore pri preprečevanju in zdravljenju raka, raziskavah bolezni in izmenjavi informaciji.

Vsako leto zboli za rakom 3,2 milijona evropskih prebivalcev. Rak je drugi najpogostejši vzrok smrti, takoj za boleznimi srca in ožilja, največ pa je primerov raka na dojki, pljučih in debelem črevesu.

Takšni so splošni podatki. Toda če pobliže pogledamo statistične podatke za 27 držav EU, odkrijemo med njimi velike razlike tako glede pogostosti raka kot ozdravitve.

Pri moških na Madžarskem je smrt zaradi raka dvakrat pogostejša kot pri moških na Švedskem ali Finskem. Enako velja za ženske na Danskem v primerjavi z ženskami v Grčiji in Španiji.

Pogostost raka debelega črevesa je v Nemčiji približno dvakrat večja kot v Grčiji, medtem ko je rak na dojki veliko pogostejši v Belgiji in Franciji kot v Latviji, Litvi in Romuniji.

Velike razlike med državami članicami EU niso novost. Nanje vplivajo številni dejavniki, tudi način zbiranja in poročanja podatkov. Trdovratnost teh razlik pa kaže, da se kakovost zdravstvenega varstva po Evropski uniji zelo razlikuje.

Prav ti podatki in visoka stopnja obolevnosti za rakom po vsej Evropi so v ozadju nove podbude EU za boljše sodelovanje v boju proti raku, ki je sicer že dolgo prednostna naloga javnozdravstvene politike EU.

Evropsko partnerstvo za boj proti raku españolDeutschEnglishfrançais bo pod okriljem Evropske komisije začelo delovati 29. septembra ter bo v štiri delovne skupine združilo raziskovalce, zdravnike, vladne uslužbence in predstavnike skupin bolnikov. Vsaka delovna skupina se bo ukvarjala s svojim področjem: preprečevanje raka, zdravljenje, raziskovanje in zbiranje informacij.

Skupine bodo v naslednjih petih letih iskale načine za zmanjšanje pogostosti rakavih obolenj, na primer s preventivnimi pregledi za raka dojk, materničnega vratu in debelega črevesa ter z usklajenim raziskovalnim delom. Prizadevale si bodo tudi zbrati natančne in primerljive podatke. Komisija bo nadzorovala njihovo delo in zagotovila upravno ter strokovno pomoč.

Države EU naj bi z izmenjavo znanja, zmogljivosti in izkušenj uspešneje preprečevale in zdravile bolezen. Z medsebojnim sodelovanjem naj bi se tudi izognile podvajanju raziskav in bolje izkoristile finančna sredstva.

Evropska unija želi do leta 2020 število novih primerov raka zmanjšati za 15 %. To bi pomenilo 510 000 obolenj manj in resničen izziv, saj se zaradi staranja evropskega prebivalstva število primerov rakavih obolenj povečuje.

Rak je zdaj vzrok smrti pri treh od desetih umrlih moških in pri dveh od desetih umrlih žensk.

Partnerstvo EU za boj proti raku English

Več o raku v EU

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave