Cale de navigare

Reducerea mortalităţii cauzate de cancer - 29/09/2009

Pacient bolnav de cancer, la o examinare RMN © Reporters

Existenţa unor mari discrepanţe la nivelul ratelor de mortalitate determină UE să iniţieze noi măsuri pentru prevenirea, tratarea, cercetarea şi schimbul de informaţii în domeniul oncologiei.

În fiecare an, 3,2 milioane de europeni sunt diagnosticaţi cu cancer - cea mai răspândită cauză de deces, după bolile sistemului circulator. Cazurile de cancer la sân, la plămâni şi colorectal sunt cele mai răspândite.

Aceasta este situaţia în ansamblu. O analiză mai detaliată scoate în evidenţă faptul că rata de incidenţă a cancerului în cele 27 de state membre ale UE diferă foarte mult de la o ţară la alta, atât în ceea ce priveşte frecvenţa cazurilor, cât şi evoluţia bolii.

În Ungaria, probabilitatea ca un bărbat să moară de cancer este de două ori mai mare decât în cazul bărbaţilor din Suedia şi Finlanda. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul femeilor din Danemarca, în comparaţie cu cele din Grecia şi Spania.

În Germania, rata de incidenţă a cancerului colorectal este aproape de două ori mai mare decât în Grecia, în timp ce în Belgia şi Franţa se înregistrează mult mai multe cazuri de cancer la sân decât în Letonia, Lituania şi România.

Acest fapt nu este o noutate. Mulţi factori influenţează aceste date statistice, inclusiv modul în care acestea au fost culese şi raportate. Diferenţele mari înregistrate la nivelul statelor membre sugerează existenţa unor discrepanţe în ceea ce priveşte calitatea îngrijirilor medicale.

Aceste disparităţi şi creşterea numărului de cazuri de cancer au determinat UE să ia o nouă atitudine în favoarea unei cooperări mai strânse în lupta împotriva cancerului, devenită de mult o prioritate a politicii privind sănătatea publică.

Parteneriatul european pentru lupta împotriva cancerului españolDeutschEnglishfrançais, lansat de Comisia Europeană la 29 septembrie, va reuni, în patru grupuri de lucru, cercetători, medici, funcţionari guvernamentali şi reprezentanţi ai pacienţilor. Fiecare grup se va ocupa de o temă diferită: prevenirea cancerului, tratament, cercetare şi culegerea de informaţii.

Pe parcursul următorilor cinci ani, aceste grupuri de lucru vor analiza modalităţile de reducere a numărului de cazuri de cancer - de exemplu, prin intensificarea programului de screening pentru cancerul de sân, de col uterin şi colorectal şi prin elaborarea unei abordări coordonate a cercetării în domeniul oncologiei. Participanţii vor face eforturi pentru a garanta obţinerea de date exacte şi comparabile. Comisia Europeană va coordona lucrările şi va oferi sprijin administrativ şi ştiinţific.

Se speră că prin punerea în comun a cunoştinţelor, a capacităţilor şi a experienţei, statele membre vor putea preveni şi trata mai eficient această boală. Astfel, se va evita dublarea eforturilor şi se va realiza o mai bună utilizare a resurselor.

UE doreşte ca, până în 2020, să se ajungă la o reducere cu 15% a numărului de noi cazuri. Aceasta ar însemna că numărul bolnavilor ar putea fi cu 510 000 mai mic. Acest obiectiv este o provocare în contextul în care numărul cazurilor de cancer creşte odată cu îmbătrânirea populaţiei.

În prezent, cancerul este cauza de deces pentru 3 din 10 bărbaţi şi pentru 2 din 10 femei.

Parteneriatul european pentru lupta împotriva cancerului English

Citiţi mai multe despre cazurile de cancer în UE

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile