Navigációs útvonal

A rákos megbetegedések terén jelentkező egyenlőtlenségek felszámolásáért - 29/09/2009

Daganatos beteg MRI-vizsgálata © Reporters

Mivel a rák okozta halálesetek előfordulása óriási különbségeket mutat kontinensünkön, az EU lendületet kíván adni a betegség megelőzésére, kezelésére, kutatására és a rákkal kapcsolatos információk megosztására irányuló közös európai erőfeszítéseknek.

Európában minden évben mintegy 3,2 millió embernél diagnosztizálnak rákot. A keringési betegségek után a daganatos megbetegedések jelentik kontinensünkön a második leggyakoribb halálokot. A halálozások túlnyomó többsége a tüdő-, az emlő-, valamint a vastag- és végbélrák számlájára írható.

Ez az általános helyzetkép. Ha azonban közelebbről vesszük szemügyre az adatokat, azt találjuk, hogy a rákos megbetegedések előfordulása és kimenetele tekintetében markáns különbségek tapasztalhatók az Uniót alkotó 27 tagállam között.

Magyarországon a férfiak körében közel kétszer akkora a rák okozta halálozás, mint Svédországban vagy Finnországban. A nők esetében ugyanez az arány, ha Dániát vetjük össze Görögországgal vagy Spanyolországgal.

Németországban hozzávetőleg kétszer annyian betegednek meg vastag- és végbélrákban, mint Görögországban, a mellrák pedig jóval gyakrabban fordul elő Belgiumban és Franciaországban, mint Lettországban, Litvániában vagy Romániában.

Nincs ebben semmi új – eddig is ismert volt, hogy az Európai Unió országai között óriási különbségek tapasztalhatók a rákos megbetegedések és halálozások számában. Az adatok alakulását számos tényező befolyásolja, köztük az adatgyűjtés és az adatszolgáltatás módja is. Mivel azonban hosszabb ideje fennálló és jelentős eltérésekről van szó, feltételezhető, hogy az európai egészségügyi ellátás színvonala egyenetlen a különböző tagországok viszonylatában.

Az egyenlőtlenségek jelentik az egyik okot, amiért az EU az együttműködés elmélyítését szorgalmazza a rákellenes küzdelem terén, mely hosszú ideje kiemelt területnek számít az uniós népegészségügyi politikában. A másik ok az, hogy a daganatos megbetegedések és a rák okozta halálozás aránya Európa egész területén magas.

Az Európai Bizottság szeptember 29-én indította útnak az európai cselekvési partnerség a rák ellen españolDeutschEnglishfrançais elnevezésű kezdeményezést, melynek keretében kutatók, orvosok és kormányzati tisztviselők, valamint betegcsoportok képviselői dolgoznak majd együtt négy munkacsoportban. Az egyik csoport a rákmegelőzés, a másik a kezelés, a harmadik a kutatás, a negyedik pedig az információgyűjtés témakörével foglalkozik majd.

Az elkövetkező öt év során a munkacsoportok azt fogják feltérképezni, milyen módon lehet a daganatos megbetegedések és a rák okozta halálesetek előfordulási arányát csökkenteni. A lehetséges megoldások között említhető a mellrák, a méhnyakrák, valamint a vastag- és végbélrák diagnosztizálását szolgáló szűrővizsgálatok kiterjesztése, illetve a rákkutatás összehangolása. Ezen túlmenően a partnerség tagjai azt is megpróbálják majd biztosítani, hogy az adatok pontosak és összehasonlíthatóak legyenek. Munkájukat az Európai Bizottság fogja felügyelni, és a tevékenységükhöz szükséges adminisztratív és tudományos támogatásról is az uniós intézmény gondoskodik majd.

A remények szerint az ismeretek, az erőforrások és a tapasztalatok megosztása révén a tagországok a jövőben jobb eredményeket tudnak felmutatni a betegség megelőzése és kezelése terén. A közös munka remélhetőleg azt is elősegíti, hogy ugyanazt a tevékenységet ne végezzék el feleslegesen egyszerre több helyen, illetve hogy ésszerűbben hasznosítsák a rendelkezésükre álló erőforrásokat.

Az Unió célul tűzte ki, hogy 2020-ra 15%-kal csökkenti az új megbetegedések előfordulását. Ez szám szerint 510 000-rel kevesebb esetet jelent. Nem kis feladatról van szó, hiszen a rákos megbetegedések gyakorisága a lakosság öregedésével párhuzamosan növekszik.

Napjainkban tíz európai férfiből három, tíz európai nőből pedig kettő rákban hal meg.

Uniós partnerség a rák ellen English

További információk a rákról az EU közegészségügyi portálján

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek