Navigointipolku

Yhteistyössä syöpää vastaan - 29/09/2009

Syöpäpotilas magneettikuvauksessa © Reporters

Syöpäkuolleisuus vaihtelee suuresti EU:n eri osissa, minkä vuoksi EU tehostaa syöväntorjuntaan, -hoitoon ja -tutkimukseen liittyvää yhteistyötä ja tiedonvaihtoa.

Joka vuosi EU:ssa noin 3,2 miljoonalla ihmisellä todetaan syöpä. Syöpä on yleisin kuolinsyy verenkiertosairauksien jälkeen. Eniten esiintyy rinta- ja keuhkosyöpää sekä paksusuolen ja peräsuolen syöpää.

EU-maiden väliset erot ovat varsin suuret. Tämä koskee sekä syövän esiintyvyyttä että hoidon tuloksia.

Unkarilaismiesten todennäköisyys kuolla syöpään on lähes kaksinkertainen suomalais- ja ruotsalaismiehiin verrattuna. Vastaavasti tanskalaisnaiset kuolevat syöpään huomattavasti useammin kuin kreikkalaiset tai espanjalaiset naiset.

Paksusuolen ja peräsuolen syöpää esiintyy Saksassa noin kaksi kertaa enemmän kuin Kreikassa. Rintasyöpä on puolestaan paljon yleisempi Belgiassa ja Ranskassa kuin Latviassa, Liettuassa tai Romaniassa.

EU-maiden väliset valtavat erot on tunnettu jo pitkään. Niihin vaikuttavat monet tekijät — myös se, miten tietoja syöpäsairauksista kerätään ja julkaistaan. Erojen pysyvyys viittaa kuitenkin myös siihen, että terveydenhoidon laatu EU:ssa vaihtelee.

Syövän torjunta on jo pitkään ollut EU:n terveyspolitiikan keskeisiä tavoitteita. Koska syöpäluvut silti vaihtelevat EU:n sisällä niin suuresti ja ovat ylipäätään korkeat, EU haluaa nyt lisätä alan yhteistyötä.

Euroopan komission 29.9. käynnistämä syöväntorjunnan eurooppalainen kumppanuusohjelma españolDeutschEnglishfrançais kokoaa yhteen tutkijoita, lääkäreitä, virkamiehiä ja potilasjärjestöjen edustajia, jotka alkavat neljässä työryhmässä etsiä keinoja syöpätapausten vähentämiseksi. Työryhmien aiheina ovat syövän ehkäisy, hoitomenetelmät, tutkimus ja syöpää koskevien tietojen kerääminen.

Seuraavien viiden vuoden aikana ryhmien on määrä pohtia esimerkiksi mahdollisuuksia laajentaa rinta-, kohdunkaula-, paksusuolen- ja peräsuolensyövän seulontaa ja koordinoida syöpätutkimusta. Tavoitteena on myös selvittää, miten voidaan kerätä tarkkoja ja vertailukelpoisia tietoja. Komissio valvoo työryhmien työtä ja antaa niille hallinnollista ja tieteellistä tukea.

Tietoa, osaamista ja kokemuksia vaihtamalla EU-maat pääsevät parempiin tuloksiin syövän torjunnassa ja hoidossa. Kun tehdään yhteistyötä, voidaan myös välttää päällekkäisiä toimia ja hyödyntää yhteiset resurssit paremmin.

EU:n tavoitteena on vähentää uusien syöpätapausten määrää vuoteen 2020 mennessä 15 prosentilla, jolloin syöpään sairastuisi 510 000 ihmistä vähemmän. Haaste on suuri, sillä syöpä yleistyy väestön ikääntyessä.

Miehistä 30 prosenttia ja naisista 20 prosenttia kuolee nykyään syöpään.

Syöväntorjunnan eurooppalainen kumppanuusohjelma English

Lisätietoa syövästä EU:ssa

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä