Διαδρομή πλοήγησης

Στόχος η μείωση των διαφορών στα ποσοστά καρκίνου - 29/09/2009

Μαγνητική τομογραφία σε ασθενή που πάσχει από καρκίνο © Reporters

Οι μεγάλες διαφορές στα ποσοστά θανάτων από καρκίνο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών ώθησαν την ΕΕ να εντείνει τις κοινές προσπάθειες για πρόληψη, θεραπεία, έρευνα και ανταλλαγή πληροφοριών για τη νόσο.

Κάθε χρόνο σε 3,2 εκατομμύρια Ευρωπαίους γίνεται διάγνωση καρκίνου. Πρόκειται για τη συνηθέστερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι μορφές που απαντώνται συχνότερα είναι ο καρκίνος του στήθους, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του ορθού.

Αυτή είναι η γενική εικόνα. Μια πιο προσεκτική ματιά όμως δείχνει ότι μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα ποσοστά του καρκίνου. Διαφορές που έχουν να κάνουν τόσο με τη συχνότητα εμφάνισης της νόσου όσο και με τη θεραπεία της.

Οι άνδρες στην Ουγγαρία έχουν διπλάσιες σχεδόν πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο απ΄ό,τι οι άνδρες στη Σουηδία και τη Φινλανδία. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες στη Δανία σε σύγκριση με τις γυναίκες στην Ελλάδα και την Ισπανία.

Το ποσοστό καρκίνων του παχέος εντέρου και του ορθού στη Γερμανία είναι διπλάσιο σχεδόν απ΄ό,τι στην Ελλάδα, ενώ στο Βέλγιο και τη Γαλλία, ο καρκίνος του μαστού είναι συνηθέστερος απ΄ό,τι στη Λεττονία, τη Λιθουανία και τη Ρουμανία.

Οι μεγάλες αυτές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών είναι από παλιά γνωστές. Οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, αλλά και στον τρόπο συλλογής των δεδομένων. Το γεγονός όμως ότι αυτές οι διαφορές επιμένουν σημαίνει ότι και η ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης δεν είναι η ίδια σε όλη την Ένωση.

Οι διαφορές αυτές, όπως και τα υψηλά ποσοστά καρκίνων στην Ευρώπη συνολικά, οδήγησαν την Ένωση να αναλάβει νέα πρωτοβουλία για την ενίσχυση της συνεργασίας στη μάχη κατά του καρκίνου, η οποία άλλωστε αποτελούσε ανέκαθεν προτεραιότητα της ευρωπαϊκής πολιτικής για την υγεία.

Η ευρωπαϊκή συνεργασία κατά του καρκίνου españolDeutschEnglishfrançais, που εγκαινίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 29 Σεπτεμβρίου, θα συγκεντρώσει ερευνητές, γιατρούς, κυβερνητικά στελέχη και εκπροσώπους ομάδων ασθενών σε τέσσερις ομάδες εργασίας με διαφορετικό αντικείμενο: πρόληψη του καρκίνου, θεραπεία, έρευνα και συλλογή πληροφοριών.

Τα επόμενα πέντε χρόνια, οι ομάδες αυτές θα αναζητούν τρόπους για τη μείωση των ποσοστών καρκίνου, π.χ. με τη διάδοση του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και του ορθού. Θα συνεργαστούν επίσης για τη συγκέντρωση αξιόπιστων και συγκρίσιμων δεδομένων. Η Επιτροπή θα εποπτεύει τις εργασίες των ομάδων και θα τις στηρίζει διοικητικά και επιστημονικά.

Πιστεύεται ότι με την ανταλλαγή γνώσεων, ικανοτήτων και εμπειριών, τα κράτη μέλη θα βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στην πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου. Χάρη στη συνεργασία πιστεύεται επίσης ότι θα αποφευχθεί η αλληλεπικάλυψη των πρωτοβουλιών και θα αξιοποιηθούν καλύτερα οι πόροι.

Στόχος της ΕΕ είναι να μειώσει κατά 15% τις νέες περιπτώσεις καρκίνου μέσα στην επόμενη δεκαετία, δηλαδή έως το 2020. Αυτό μεταφράζεται σε 510.000 λιγότερους νέους καρκίνους. Πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση, δεδομένου ότι η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται παράλληλα με τη γήρανση του πληθυσμού.

Οι 3 στους 10 θανάτους στους άνδρες και οι 2 στους 10 θανάτους στις γυναίκες οφείλονται στον καρκίνο.

Ευρωπαϊκή συνεργασία κατά του καρκίνου English

Περισσότερες πληροφορίες για τον καρκίνο στην ΕΕ

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι